Tensió als EUA

Biden qualifica d’«insurrecció» l’assalt al Congrés i exigeix a Trump que aturi el «setge»

US President-elect Joe Biden delivers remarks on the Electoral college certification at the Queen Theatre in Wilmington  Delaware on December 14  2020  (Photo by ROBERTO SCHMIDT   AFP)

US President-elect Joe Biden delivers remarks on the Electoral college certification at the Queen Theatre in Wilmington Delaware on December 14 2020 (Photo by ROBERTO SCHMIDT AFP) / ROBERTO SCHMIDT

2
Es llegeix en minuts

Les imatges de l’assalt al Capitoli han tingut un gran impacte, no només als Estats Units, sinó també a l’exterior. El president electe nord-americà, Joe Biden, s’ha dirigit a la nació i ha instat Donald Trump a donar la cara, a aparèixer immediatament per televisió per exigir el final al «setge» al Congrés, una acció que ha qualificat d’«insurrecció». «Això no és una protesta, és una insurrecció», ha emfatitzat. Biden ha fet una defensa de la democràcia «davant el caos». «Amèrica és millor del que estem veient ara. La democràcia és fràgil i ha de ser preservada». El president electe ha assenyalat a més que la tasca dels seus mandat serà «restaurar la democràcia» que «està sota un atac sense precedents».

El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, ha demanat que la violència en el Congrés «acabi ja». La violència i destrucció que ocorre al Capitoli ha de parar i ha d’acabar ja», ha expressat en el seu compte de Twitter.

Alguns congressistes han qualificat l’assalt de «cop d’Estat». «Assistim a una temptativa de cop d’Estat encoratjada pel criminal de la Casa Blanca. Està condemnat al fracassat», ha tuitejat el representant demòcrata William Pascrell. «No es tracta d’una manifestació. És una temptativa de cop d’Estat», ha insistit la congressista Diana DeGette, mentre ha denunciat «l’anarquia fomentada pel nostre propi president».

Des de l’exterior, el primer en reaccionar ha sigut el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que ha manifestat el seu estupor per les escenes de violència viscudes a Washington. «Òbviament estem preocupats i estem seguint la situació minut a minut», ha dit el polític canadenc a una emissora de ràdio del seu país. «Crec que les institucions democràtiques nord-americanes són fortes i espero que tot torni a la normalitat ben aviat».

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha mostrat a través de Twitter també la seva «preocupació» per l’assalt al Congrés. «Segueixo amb preocupació les notícies que arriben des del Capitoli a Washington. Confio en la fortalesa de la democràcia dels EUA», ha tuitejat. «La nova presidència de Joe Biden superarà l’etapa de crispació, unint el poble nord-americà», ha afegit.

Notícies relacionades

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha titllat les escenes de «vergonyoses». «Els Estats Units són el defensor de la democràcia al món sencer i ara és vital que el traspàs del poder es faci de manera pacífica i ordenada», ha escrit en un tuit.

El ministre d’Exteriors alemany, Heiko Maas, per la seva banda, ha remarcat que aquestes imatges no fan més que complaure als enemics de la democràcia. El secretari general de l’Aliança Atlàntica (OTAN), Jens Stoltenberg, ha qualificat l’ocorregut a la capital nord-americana d’«escenes xocants» i ha fet una crida al respecte dels resultats de les eleccions presidencials celebrades el mes de novembre passat.