Canvi a la Casa Blanca

Trump fractura al Partit Republicà en la seva trasbalsada fugida cap endavant

  • El president obliga els conservadors a elegir bàndol a l’insistir en les seves falses teories de frau

  • El dirigent pressiona el vicepresident Pence perquè es negui a certificar la victòria de Biden

  • Els republicans temen que la desconfiança en el sistema promoguda per Trump deprimeixi la participació en les segones voltes de Geòrgia que aquest dimarts decidiran el control del Senat

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Mentre feia campanya per a Hillary Clinton el 2016, Madeleine Albright va dir allò de «hi ha un lloc especial a l’infern per a les dones que no s’ajuden entre elles». La frase podria extrapolar-se ara al dilema que enfronten els dirigents del Partit Republicà davant el test de lleialtat que ha plantejat el seu president. A la seva incessant campanya per revertir la seva derrota en les eleccions de novembre, considerada per molts com un cop encobert per perpetuar-se en el poder de forma il·legítima, Donald Trump ha forçat el seu partit a elegir entre les seves desacreditades teories de frau o la preservació de la democràcia. Una disjuntiva que ha fracturat al partit i ha obert una incipient guerra civil a les seves files, cridada a créixer quan Trump desaparegui del mapa.

 Les seves primeres salves han explotat a Washington i a Geòrgia, on aquest dimarts es disputen les dues segones voltes que decidiran el control del Senat i el marge de maniobra de Joe Biden per legislar durant el seu primer bienni de mandat. Poc abans de viatjar a l’estat dilluns per fer campanya pels dos senadors republicans que es juguen la reelecció, el president va tornar a enviar un encàrrec als dirigents conservadors que no accepten la farsa del frau electoral, negat pels tribunals, els responsables dels estats impugnats i la mateixa Administració Trump. 

 «El ‘grup de la rendició’ a les files del Partit Republicà passaran a la història de la infàmia com a ‘guardians’ dèbils i incompetents de la nostra nació», va escriure a les xarxes un dia després que es filtressin les seves pressions al secretari d’Estat de Geòrgia, Brad Raffensperger, perquè trobi els 11.780 vots que necessita per subvertir allà el resultat. Unes pressions més pròpies de Fredo Corleone a ‘El Padrí’ que del líder de la democràcia més petulant del planeta. Durant el seu discurs a Geòrgia, Trump no només va repetir moltes vegades la teoria de la tupinada, sinó que va tornar a exigir al seu vicepresident, Mike Pence, que es negui a certificar la victòria de Biden en la sessió conjunta del Congrés que aquest dimecres presidirà per ratificar definitivament el resultat de les urnes. Almenys una dotzena de senadors i 140 congressistes del seu partit han avançat que objectaran la certificació del recompte.

 

Pressions al vicepresident Pence

«El vicepresident té el poder per rebutjar els electors elegits de forma fraudulenta», va insistir Trump dimarts encapçalant una idea que rebutgen els experts constitucionalistes. Des que George Washington es retirés a cuidar el seu hort a la vora del Potomac el 1797 després de dos mandats en el poder, cap president havia mirat de dinamitar el més bàsic dels manaments del sistema nord-americà, la transferència pacífica del poder. Però això és el que està succeint ara davant la mirada atònita del sector minoritari del Partit Republicà que s’ha atrevit a desafiar públicament la narrativa de Trump i la ira dels seus milions de seguidors, convençuts a ulls clucs del robatori electoral. 

 «Em preocupa la divisió a Amèrica, és el més important, però està clar que això no és saludable per al Partit Republicà», ha dit el senador Ben Sasse. «Això és dolent per al país i dolent per al partit». Pocs dubten que dirigents com Sasse pagaran el desacatament havent d’enfrontar-se a candidats trumpistes ben finançats la pròxima vegada que afronti la reelecció. Trump ja ha dit que farà campanya contra Raffensperger i el també republicà governador de Geòrgia, Brian Kempt, als quals fa setmanes que insulta per negar-se a revertir el resultat. I això que han portat a terme fins a tres recomptes sense trobar irregularitats.

Però aquests mateixos dirigents van tornar a plantar-se dilluns per repudiar les mentides de Trump, que amb el seu atac a la integritat del procés electoral ha posat en perill el control del Senat per al seu partit, ja que no es descarta que alguns votants es quedin a casa després d’haver perdut la confiança en el sistema. «Tot això s’ha demostrat fàcilment que és fals», va dir Gabriel Sterling, el republicà al capdavant del sistema de votació a Geòrgia, en una roda de premsa al costat de Raffensberger. 

 La bronca d’aquests dies anticipa la guerra que s’acosta en el partit entre el populisme trumpista i l’‘establishment’ tradicional republicà quan Trump surti de la Casa Blanca, una pugna que marcarà el rumb del partit i el futur del país. 

Notícies relacionades