Estats Units

Trump porta el seu discurs antidemocràtic a Geòrgia abans d’unes eleccions clau

El president sortint demana «salvar» el país, mentre que Joe Biden va animar a canviar-lo

Trump porta el seu discurs antidemocràtic a Geòrgia abans d’unes eleccions clau
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president sortint dels EUA, Donald Trump, va convertir aquest dilluns el que havia de ser un míting a favor dels dos candidats republicans al Senat a Geòrgia en un acte de defensa de les seves pròpies maniobres antidemocràtiques per mantenir el poder, que amenacen de trencar en dos el seu partit.

Tant Trump com el president electe del país, Joe Biden, van viatjar a Geòrgia per fer campanya a favor dels candidats dels seus respectius partits que aquest dimarts es juguen el càrrec en unes eleccions que decidiran qui controla el Senat durant els pròxims dos anys, i els seus mítings no van poder ser més diferents.

Mentre Biden va fer un al·legat sobre el poder que té cada votant nord-americà per canviar les coses al país, Trump va repetir les seves teories conspiradores i acusacions infundades sobre les eleccions del novembre passat, que tenen l’objectiu d’invalidar milions de vots que no van ser a favor seu.

Un míting marcat per la polèmica

«De cap manera vaig poder perdre a Geòrgia, aquestes eleccions van ser manipulades», va dir Trump tot just pujar a l’escenari a la localitat de Dalton, on va airejar les seves acusacions no demostrades de frau durant prop d’una hora i mitja.

El míting de Trump va ser segurament l’últim que farà com a president en un estat clau, ja que Biden arribarà al poder el 20 de gener, i va tenir lloc dos dies després que es filtrés a la premsa una alarmant trucada que va mantenir dissabte amb el secretari d’Estat de Geòrgia, el republicà Brad Raffensperger.

En aquesta conversa, Trump va demanar a Raffensperger que «trobés» milers de vots a favor seur en aquest estat, prou per invalidar la victòria de Biden a Geòrgia, malgrat que ja hi ha hagut tres recomptes al territori i tots han donat com a guanyador l’exvicepresident demòcrata.

Aquesta extraordinària revelació ha portat alguns experts legals a suggerir que Trump podria haver violat lleis federals i estatals amb aquesta pressió, i les autoritats de Geòrgia s’estan plantejant investigar el tema, mentre que dos congressistes demòcrates han demanat a l’FBI que faci el mateix.

Durant el míting a Geòrgia, Trump només es va referir a la trucada per afirmar que «a tothom li va encantar», malgrat que ha posat en una posició incòmoda gairebé tots els membres del seu partit, i ha provocat que almenys tres senadors republicans –Pat Toomey, Liz Cheney i Martha Blackburn– el critiquin per això.

Les seves pressions a les autoritats electorals de Geòrgia han posat més llenya al foc de la guerra oberta dins el Partit Republicà, entre els que segueixen Trump en les seves acusacions sense proves de frau electoral i els que es volen distanciar d’aquesta batalla.

Esperant la sessió del Congrés

En aquest segon bàndol hi ha el líder republicà del Senat, Mitch McConnell, que al desembre ja va reconèixer Biden com a president electe i tindrà un incòmode paper per exercir aquest dimecres 6, quan el Congrés es reunirà per comptar els vots sorgits de les eleccions del 3 de novembre.

Almenys tretze senadors republicans i més de cent congressistes d’aquest partit a la Cambra baixa han avançat que presentaran o recolzaran objeccions en aquesta sessió del Congrés als resultats de diversos estats.

Tot i que no hi ha cap perspectiva que la sessió del Congrés canviï el resultat dels comicis, sí que s’allargarà durant moltes hores i contindrà diverses votacions en què cada republicà haurà de decidir si recolza l’assalt de Trump al procés electoral, que molts consideren un intent de cop d’Estat.

L’impacte en les eleccions de Geòrgia

Les maniobres de Trump prometen influir en les eleccions d’aquest dimarts a Geòrgia, que decidiran quin partit controla el Senat durant els dos primers anys de Biden. Els republicans només necessiten guanyar un dels escons que estan en joc a Geòrgia per mantenir el control del Senat, mentre que els demòcrates els podrien prendre aquesta batuta si aconsegueixen conquistar els dos seients que es disputen.

La insistència del president sortint a disseminar «desinformació» sobre un presumpte frau a Geòrgia en les eleccions del novembre pot provocar que molts habitants de l’estat no vagin a votar aquest dimarts, va advertir aquest dilluns Gabriel Sterling, encarregat del sistema de votació al territori.

«És fàcilment demostrable que totes aquestes (acusacions) són falses, però el president persisteix. I al fer-ho, soscava la fe dels habitants de Geòrgia en el sistema electoral, especialment la dels republicans», va remarcar Sterling en una roda de premsa.

A Trump no va semblar preocupar-li ni el més mínim aquesta advertència, i va dedicar gairebé tot el seu míting a denunciar un presumpte frau en contra seu.

Trump demana «salvar» el país, Biden demana canviar-lo

El discurs de Trump va ser contradictori, no obstant, perquè mentre assegurava que seguirà en el poder més enllà del 20 de gener, també advertia els republicans que les eleccions a Geòrgia, i la possibilitat de mantenir el Senat gràcies a elles, eren l’«última línia de defensa» per al partit. «El seu vot demà serà l’última oportunitat de salvar els ’Estats Units que estimem (...). Però això no significa que estigui reconeixent la derrota», va assegurar.

Notícies relacionades

Mentrestant, Biden va fer campanya a Geòrgia amb dos candidats demòcrates, Jon Ossoff i Raphael Warnock, que intenten desbancar els senadors republicans David Perdue i Kelly Loeffler. «Això no és una hipèrbole, vostès poden canviar els Estats Units» amb aquest vot, va afirmar el president electe.

Biden no es va referir a la controvertida trucada de Trump al secretari d’Estat de Geòrgia, sobre la qual encara no ha fet comentaris, però sí que va remarcar que el poder als Estats Units no es pot «prendre per la força», sinó que sorgeix «de la voluntat del poble».