Tensió als EUA

L’arrest d’un líder de l’extrema dreta escalfa la protesta pro-Trump a Washington

  • Enrique Tarrio, dels Proud Boys, va cremar una pancarta amb l’eslògan Black Lives Matter i portava carregadors de munició

  • La marxa coincideix amb la votació en el Congrés per certificar la victòria de Biden

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La capital dels Estats Units es prepara per afrontar aquest dimecres una altra jornada d’alta tensió, arran de la manifestació organitzada pels seguidors del president Donald Trump per protestar contra el desacreditat frau en les eleccions de novembre. La concentració coincidirà amb la votació en el Congrés per certificar el resultat dels comicis, un tràmit que ha adquirit en aquesta ocasió un interès desmesurat davant la intenció confessa de més d’un centenar de congressistes republicans i una dotzena de senadors d’objectar el recompte del Col·legi Electoral per mirar de revertir la victòria de Joe Biden. No s’espera que la maniobra fructifiqui, però servirà per mantenir viu el miratge del frau i restar legitimitat al nou president electe, que prendrà possessió del càrrec el 20 de gener.

Washington s’ha blindat per a l’ocasió, davant el temor que es repeteixin les topades violentes entre grups d’extrema dreta i contramanifestants que van entelar una protesta similar a mitjans de desembre. Aquella jornada va transcórrer de forma pacífica fins que va caure la nit i es va dissoldre el gruix dels milers de persones que van participar en la concentració. Aquesta vegada les autoritats locals han desplegat 300 militars de la Guàrdia Nacional, que reforçaran la policia metropolitana i altres agències de seguretat per mantenir la seguretat. «Hi ha gent que vol venir a la nostra ciutat armada», ha advertit el cap de la policia local, Robert Contee.

Grup violent

Els seus agents van arrestar dilluns Enrique Tarrio, líder dels Proud Boys, un grup violent que l’FBI vincula al supremacisme blanc i que s’ha arrogat al paper de guàrdia pretoriana de Trump. Tarrio va ser arrestat pels incidents de desembre. Se l’acusa de destrucció de la propietat, després que ell mateix reconegués en una entrevista haver cremat una pancarta amb l’eslògan Black Lives Matter que penjava d’una església negra, i de portar dos carregadors de munició d’alta capacitat. A tota la ciutat hi ha prohibit el desplegament d’armes a càrrec de la població civil.

Notícies relacionades

Poques hores abans de la seva detenció Tarrio va escriure a les xarxes que els Proud Boys, als quals Trump va demanar al setembre que fessin un pas enrere i es preparessin per actuar, participaran en massa en la manifestació, però aquesta vegada ho faran sense vestir de negre i groc, colors que combinen amb l’ús d’armilles tàctiques i cascos. «Anirem d’incògnit i ens desplegarem per Washington en petits grups».

Fa setmanes que el president promou la manifestació, que vol que sigui «salvatge», i ha suggerit que hi participarà. «Allà hi seré. Dia històric», va afirmar aquest cap de setmana passat.