Crisi sanitària

Itàlia endureix les restriccions després de les festes

El Govern de Conte ordena el tancament perimetral de les regions fins al 15 de gener i dels municipis en els dies festius i les vigílies.

Tornen els colors groc, taronja i vermell per a les autonomies en funció de la gravetat de la situació sanitària

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

A la una de la matinada, com és habitual per al Govern presidit per Giuseppe Conte, el Consell de Ministres ha aprovat una renovació, amb retocs, de les mesures que regiran a tot Itàlia a partir d’aquest dijous, quan caduquin les normes aprovades per al període de les festes.

 

Quan l’índex de contagi RT superi l’1% (més d’un contagiat per a cada positiu) es dispararan noves restriccions i quan sigui més alt de l’1,25% s’imposaran les màximes. A les zones grogues i taronja, per exemple, els bars i restaurants podran obrir, però només per servir menjars i begudes per endur-se, mentre que en les vermelles es mantindran tancats. En els dos colors continuarà en vigor el toc de queda nocturn de les deu de la nit a les cinc de la matinada.

El Govern ha aprovat també que les escoles superiors obrin els cursos en presència per al batxillerat a partir del dia 11 d’aquest mes, tot i que la decisió ha dividit els ministres de l’Executiu, alguns dels quals volien obrir ja el dia 7. Conte ha hagut de mediar durant dues hores entre ministres i presidents autonòmics. Abans del Consell de Ministres, les regions del Vèneto (Venècia), les Marques (Ancona) i Ligúria ja havien anunciat que als seus territoris l’escola presencial seria a partir del febrer, mentre que la Toscana (Florència) i Sicília (Palerm) havien fixat aquesta obertura per al dia després de Reis, data de la qual no s’ha mogut la ministra d’Educació, Lucia Azzoliona.

L’Institut Superior de Sanitat (ISS) va informar ahir que des de l’octubre les dades sobre els contagis escolars han evidenciat 3.000 focus, equivalents al 2% del total nacional, amb un 0,7% d’hospitalitzacions d’estudiants, enfront un 8,3% de la resta de la població. Tot i reconèixer que els contagis en àmbit escolar han sigut menors del que es temia, l’ISS ha suggerit que per reobrir totalment els centres es reintrodueixin les proves i els rastrejos de bombolles a les escoles, després que la tasca acabés en un fracàs al principi de curs per falta de personal.

Renzi desafia el Govern

Després de l’aprovació de les noves normes, per al Govern comença una setmana que podria ser decisiva per a la seva existència. L’ex primer ministre Matteo Renzi fa un mes que és al darrere de Conte i, per més que a tots els italians els sembli desorbitat que el Govern caigui enmig d’una pandèmia, d’una campanya de vacunació nacional i en vigílies de presentar els projectes per al fons de recuperació europeu, Renzi continua entossudit: ningú no sap ben bé el que vol tot i que per les seves declaracions sembla que no li agrada gaire que sigui Conte qui gestioni els 209.000 milions de la UE.

Notícies relacionades

 

La situació sembla no tenir marxa enrere i durant la setmana Conte utilitzarà els seus últims cartutxos, presentant a Renzi –el partit del qual, Itàlia Viva, té acreditat entre el 2,3% i el 3% dels consensos, tot i que resulta indispensable per mantenir la majoria– totes les mesures que està disposat a canviar per no dimitir. «Queden pocs dies per posar la paraula ‘fi’ a aquest espectacle», ha escrit Luciano Fontana, director del Corriere della Sera.