Dures restriccions

Itàlia comença el seu confinament per Nadal

El país ja és el cinquè amb més morts per coronavirus i el Govern ha decidit imposar mesures més estrictes per evitar un repunt de casos després de Nadal

Itàlia comença el seu confinament per Nadal
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Itàlia comença des d’avui els seus dies de confinament per evitar aglomeracions de persones durant el Nadal davant una corba de contagis que no descendeix el que s’esperava i amb prop de 15.000 casos diaris.

El Govern italià va decretar que tot el país estarà en alerta vermella per coronavirus i no podrà sortir de casa sense un motiu justificat de treball, per comprar o per una emergència. S’han tancat tots els establiments comercials, excepte farmàcies i supermercats.

Aquesta mesura es complirà dues vegades al llarg d’aquestes festes nadalenques. El primer període de confinament entra en vigor avui, 24 de desembre, fins diumenge, dia 27. El segon serà vigent del 31 de desembre al 6 de gener.

Les prohibicions

En aquesta situació, no es permet la mobilitat entre municipis i les reunions familiars multitudinàries. Però, a causa del caràcter familiar d’aquestes dates s’ha introduït una excepció per permetre les visites a parents. Exclusivament dues persones més del nucli familiar (sense comptar els nens menors de 14 anys) podran fer aquestes visites.

Per dissuadir els ciutadans de desplaçaments innecessaris, s’han intensificat els controls policials tant al centre de les ciutats com a les carreteres de sortides. Les persones hauran de portar una declaració responsable que provi els motius de la seva mobilitat.

Igual com va passar amb el confinament del mes de març, es tancaran totes les activitats no essencials. Però aquesta vegada, es permetrà l’obertura de bars i restaurants només per al servei de menjar per emportar.

Els qui incompleixin les restriccions s’enfrontaran a multes que van dels 400 als 1.000 euros i, en el cas d’activitats comercials, hauran de tancar de 5 a 30 dies fora del període de confinament.

Sí que està permès...

D’altra banda, el Govern ha permès el desplaçament a segones residències sempre que aquesta es trobi dins de la mateixa regió.

A més, està permès fer esport «a prop de casa i sempre que es respecti la distància d’almenys un metre i amb l’obligació d’utilitzar mascareta».

Entre les justificacions, es podrà incloure la d’anar avui a la missa del Gall que s’ha avançat a la tarda per poder complir el toc de queda que comença a les 22.00 hores a tot el país.

Els números de la pandèmia a Itàlia

Itàlia va arribar ahir dimecres als 70.000 morts per coronavirus després de sumar 553 morts més. Aquestes xifres fan d’Itàlia el cinquè país amb més morts pel virus del món, després dels Estats Units, el Brasil, Índia i Mèxic, segons la Universitat nord-americana Johns Hopkins.

La corba d’infecció per Covid «es manté congelada i la relació entre positius i tests mai ha sigut tan baixa des del 20 d’octubre passat», va explicar el comissari extraordinari nomenat pel Govern per a l’emergència, Domenico Arcuri, dimecres en una roda de premsa.

Notícies relacionades

«El 95,5% dels pacients estan en aïllament domiciliari i estan sent tractats a casa, només el 0,4% dels infectats estan en cures intensives», va dir Arcuri, que va afegir que «els números no ens han de tranquil·litzar, però sí que han de mostrar-nos el camí per als pròxims dies, es necessiten més sacrificis, continuar sent prudents i cautelosos, pacients i responsables».

Els contagis creixen a Itàlia, amb 14.522 noves infeccions l’últim dia, l’augment més gran des de diumenge. Tot i que amb més tests realitzats, més de 175.000. En total al país 1.991.278 han contret el virus des del principi de la pandèmia.