Reconciliació

Els països del Golf decideixen posar fi al bloqueig a Qatar

  • L’Aràbia Saudita ha anunciat l’obertura de fronteres amb el petit emirat

  • La mesura té per objectiu fer un front comú a la regió contra l’Iran

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Agitació al golf Pèrsic. Tres anys després, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Bahrain i Egipte han decidit posar punt i final al boicot a Qatar. Kuwait, que ha actuat com a país mediador des del 2017, ha anunciat la decisió del règim saudita d’obrir el seu espai aeri i la seva frontera terrestre i marítima amb el petit emirat a partir d’avui. Aquest gest es veu com un pas més cap a l’acostament entre els països del Golf, gràcies a la mediació dels Estats Units en els últims sospirs de l’administració Trump per construir un front unit contra l’Iran. 

«Hem tingut un gran avenç en la ruptura entre els membres del Consell de Cooperació del Golf (CCG)», ha declarat un alt funcionari nord-americà a Reuters. Kuwait, els EAU, l’Aràbia Saudita, Oman, Bahrain i, per fi, Qatar, els països integrants del CCG, tenen previst reunir-se aquest dimarts en una cimera a la regió saudita d’Al-Ula per firmar una declaració conjunta que posi fi al boicot. 

Segons l’acord, els quatre països posaran fi al bloqueig imposat el 2017 a Qatar alhora que aquest no presentarà cap demanda contra el boicot sofert. «En la firma del dia 5, el lideratge del CGG i Egipte s’uniran per firmar un acord que posarà fi al bloqueig i posarà fi a les demandes de Qatar», ha dit el funcionari. Tots els països implicats són aliats dels Estats Units i es preveu que Jared Kushner, assessor i gendre de Trump, viatgi al costat d’altres personalitats diplomàtiques nord-americanes per assistir a la cerimònia. 

Acusat de «terrorisme»

Aquests quatre països van trencar les seves relacions diplomàtiques amb Qatar el juny del 2017 després d’acusar-lo de «terrorisme». Riad i els seus aliats van considerar que aquest petit emirat recolzava els islamistes i tenia vincles amb l’Iran, provocant problemes a la regió. Qatar sempre va desmentir aquestes acusacions i va denunciar el «bloqueig» del qual diu que és víctima que durant aquests tres anys ha castigat la seva economia. 

L’oficina de l’emir qatarià, xeic Tamim bin Hamad al-Thani, ha anunciat aquest dilluns la seva participació en la cimera del CCG després de diverses absències. Durant el bloqueig, l’Aràbia Saudita ha tancat fronteres i l’espai aeri als avions qatarians i ha restringit els desplaçaments de la ciutadania qatariana pel seu territori. Kuwait també ha celebrat l’obertura de les seves fronteres amb Qatar. 

Victoria diplomàtica de Trump

Notícies relacionades

Davant la imminent sortida de Trump de la Casa Blanca, el líder republicà s’apunta un últim gol després d’uns mesos frenètics de pactes entre països àrabs i Israel. Amb aquesta nova conquesta, els Estats Units s’asseguren un front més fort a la regió del Golf contra l’Iran integrat pels seus socis estratègics. 

Després del Marroc, el Sudan, els EAU i Bahrain, sembla que Kushner es queda sense temps per garantir un altre acord d’un Estat àrab amb el país hebreu, ja que el pròxim dia 20 comença l’administració Biden. «És només un gran avenç», ha declarat l’anònim funcionari, «s’aixecarà el bloqueig; permetrà viatjar entre els països i també el comerç. Conduirà a una estabilitat més gran a la regió».