crisi sanitària global

Johnson confinarà tot Anglaterra a partir d’aquesta mitjanit

  • Les noves restriccions inclouen el tancament de centres educatius i el teletreball quan sigui possible

  • El Regne Unit inicia la inoculació massiva amb la vacuna d’Oxford/AstraZeneca

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat aquesta nit un nou confinament per a tot el territori d’Anglaterra similar a l’impost el març a l’inici de la pandèmia, a causa de l’expansió de les infeccions per la nova variant del virus. El confinament es mantindran fins a mitjans del mes de febrer, sempre que les condicions ho permetin, ha dit Johnson en un missatge a la nació.

El confinament total inclou el tancament de les escoles, que havien d’haver començat aquest dilluns. Davant el «risc que els serveis de sanitat es vegin superats», s’imposarà als habitants quedar-se a casa tret de per a qüestions bàsiques a partir de dimecres i almenys fins a mitjans de febrer, va precisar. Escòcia havia anunciat poc abans un confinament total des de mitjanit i durant tot gener», ha explicat.

Davant el «risc que els serveis de sanitat es vegin superats», s’imposarà als habitants quedar-se a casa tret de per a qüestions bàsiques a partir de dimecres i almenys fins a mitjans de febrer, va precisar. Escòcia havia anunciat poc abans un confinament total des de mitjanit i durant tot gener. Les noves mesures, que entraran en vigor aquesta mateixa matinada, inclouen el tancament dels centres educatius i el teletreball, llevat que sigui impossible treballar des de casa o es tracti de feines essencials.

La decisió de Londres coincideix amb l’anunciada unes hores abans per la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, de confinar el seu territori també a partir d’aquesta mitjanit davant l’increment de casos com a conseqüència de la nova variant britànica del coronavirus. La mesura serà vigent fins a final de mes, tot i que Sturgeon no va descartar que es pugui allargar si les dades no milloren.

 «Només podrà sortir de casa per motius essencials», va declarar la mandatària escocesa en seu parlamentària, i s’haurà de «treballar des de casa sempre que sigui possible». El sector de la construcció i de la manufactura podrà continuar obert, sota contínua revisió per part del Gabinet. A més, la reobertura d’escoles i centres educatius, prevista per al 18 de gener, es retarda fins al pròxim mes de febrer, amb revisió a mitjans de mes. No obstant, les competicions de l’esport professional, i especialment la Premier League, continuaran la seva activitat.

Nova vacuna

A més, aquest dilluns el Regne Unit ha posat en marxa l’administració de la vacuna d’Oxford/AstraZeneca. Brian Pinker, de 82 anys, va ser la primera persona a rebre el nou fàrmac. La infermera en cap de l’hospital Churchill de la Universitat d’Oxford va ser l’encarregada d’administrar la injecció amb què s’obre una nova etapa en la vacunació massiva contra el coronavirus al Regne Unit, on les primeres inoculacions van començar el 2 de desembre. Des d’aleshores s’han subministrat més d’un milió de dosis de la vacuna de Pfizer.

AstraZeneca ha dipositat en sis hospitals d’Anglaterra 535.000 dosis, en una primera entrega. La farmacèutica s’ha compromès a facilitar dos milions de dosis a la setmana, que començaran a distribuir-se immediatament per tot el país i seran administrades en milers de dispensaris, ambulatoris i centres de vacunació especialment condicionats.

El Govern ha alterat el pla original de vacunació. Les autoritats han decidit que, entre l’administració de la primera i la segona dosi, en lloc dels 21 dies previstos, la pausa s’allargui a 12 setmanes.

Notícies relacionades

La raó d’aquest retard és intentar injectar la primera dosi al nombre més gran de gent possible, per tal d’aconseguir un cert grau d’immunització col·lectiva per frenar la xifra imparable de contagis que hi ha en aquest moment al país a causa de la nova soca del virus. Encara no s’ha arribat al pic de la tercera onada, però la situació està fora de control, amb un nou rècord de 58.784 nous casos ahir i gairebé 24.000 hospitalitzats. El sistema sanitari s’enfronta a una situació molt pitjor que a la primavera passada, per això l’única solució és la vacunació massiva.

Davant aquesta situació d’emergència nacional hi ha fins i tot els qui han demanat, com l’exprimer ministre Tony Blair, que es posin punts de vacunació per tot el país similars als que s’obren per votar a les eleccions, a escoles, esglésies, centres socials o esportius. Un altre suggeriment informal és utilitzar els veterinaris per posar les injeccions, cosa que no requereix grans coneixements i que ells practiquen cada dia. Hi ha 30 milions de persones al Regne Unit en el grup prioritari de vacunació, per edat avançada o per vulnerabilitat d’un altre tipus. Fins i tot amb dos milions d’inoculacions a la setmana, no sembla possible que tots ells puguin estar vacunats per Setmana Santa com és l’objectiu del Govern.