De magnitud 6,2

Almenys set morts en un terratrèmol a Croàcia

El sisme ha sigut registrat l’endemà que un altre terratrèmol de magnitud 5,2 provoqués escenes de pànic al país

4
Es llegeix en minuts

Un fort terratrèmol va sacsejar aquest dimarts la zona central de Croàcia, i va causar almenys set morts –entre ells una nena de 12 anys– i una vintena de ferits. El sisme ha agreujat la ja difícil situació dels hospitals durant la pandèmia de la Covid-19, i dues clíniques han hagut de ser evacuades. 

La tremolor es va registrar a les 12.20 hora local, amb 6,2 graus de magnitud en l’escala de Richter, i va colpejar amb força la ciutat de Petrinja, a uns 50 quilòmetres al sud-est de Zagreb. Equips de rescat, amb metges i bombers recolzats per 130 soldats, van acudir a Petrinja, Sisak i Glina, les ciutats més afectades, per assistir en les operacions de rescat més urgents. El president del país, Zoran Milanovic, i el primer ministre, Andrej Plenkovic, es van traslladar als llocs més colpejats.

La nena va morir a Petrinja, i la resta dels morts són cinc homes del llogarret de Majske Poljane i l’organista de l’església de Zazine, a prop de Sisak, esfondrada. Una altra ciutat fortament feta malbé és la pròxima Glina i el llogarret Majske Poljane, que s’ha quedat sense llum i aigua potable. «Petrinja està en ruïnes. Hi ha morts i ferits, hi ha desapareguts. No hi ha casa que no hagi sigut danyada. Les ambulàncies no poden arribar a tot arreu. És un caos», ha dit Dumbovic. 

Poc abans de fer aquestes declaracions, l’alcalde de Petrinja havia indicat al portal ‘24 sata’ que «els serveis han començat a rescatar la gent de la runa» i que l’Exèrcit ha anat a la zona per ajudar en les tasques.

El sisme ha sigut registrat l’endemà que un altre terratrèmol de magnitud 5,2 provoqués escenes de pànic al país, especialment a les localitats de Sisak i Petrinja, si bé no hi va haver víctimes.

Diverses vivendes esfondrades

Segons les informacions recollides pel diari croat ‘Vecernji List’, el terratrèmol d’aquest dimarts ha causat l’ensorrament de diverses vivendes a Sisak, situada a prop dels epicentres dels dos sismes. El terratrèmol d’ahir es va veure seguit per prop d’una desena de rèpliques, inclosa una de magnitud 5. El Ministeri de l’Interior ha reclamat a través del seu compte oficial a Twitter que «si poden, surtin a la intempèrie i s’allunyin dels edificis que estan en perill d’esfondrar-se».

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha indicat a través de Twitter que «segueix de prop la situació a Zagreb després del devastador terratrèmol». «Els nostres pensaments estan amb els ferits i els treballadors en primera línia. En aquests moments difícils, la Unió Europea (UE) ofereix el seu recolzament i ajuda total a la gent de Croàcia i al primer ministre», ha ressenyat.

En aquesta ocasió, el Servei Sismològic de Croàcia ha indicat que el terratrèmol s’ha sentit a tot el país i ha avançat que els danys materials seran superiors als registrats dilluns. Testimonis citats per ‘Vecernji List’ han assegurat que el sisme s’ha notat en ciutats com Osijek, Rijeka, Split i Zadar. Per la seva part, el Servei Geològic dels Estats Units (USGS) ha indicat que l’epicentre del terratrèmol, la magnitud del qual ha xifrat en 6,2 en l’escala de Richter, ha tingut el seu hipocentre a deu quilòmetres de profunditat.

Al voltant d’una desena de persones van resultar ferides al març per una cadena de terratrèmols a Zagreb que van deixar a més importants danys materials, inclòs l’ensorrament parcial d’una de les dues torres de la catedral de Sant Esteve i Sant Ladislau, l’edifici insígnia de la capital.

«Demanem ajuda urgent. Necessitem de tot: contenidors d’allotjament, mantes, aliments, medecines, metges, de tot», va urgir Branka Mitic, la vicealcaldessa de Glina. Els mitjans locals asseguren que hi ha altres llogarrets destruïts on els equips de rescat no havien pogut arribar encara. Moltes parts de la regió no tenen electricitat ni aigua potable, per la qual cosa l’evacuació seguia aquesta nit en la foscor i en mig de noves rèpliques del sisme, amb l’ajuda d’helicòpters militars, ja que diverses carreteres han quedat bloquejades. 

En plena pandèmia

El terratrèmol es va produir quan Croàcia està fortament afectada per la segona onada de la pandèmia del coronavirus. Els hospitals de Petrinja i de Sisak han quedat tan afectats que van haver de ser evacuats. Els pacients, inclosos els de Covid, estaven sent traslladats a altres clíniques, sobretot de Zagreb. 

Notícies relacionades

«Van quedar destruïdes les unitats de malalties internes, cures intensives, cirurgia, ginecologia», va declarar a la televisió pública HRT el director de l’hospital de Sisak, Tomislav Dujmenovic, després de ressaltar que va ser «pura sort» que no hi hagués víctimes del terratrèmol entre els pacients. Amb 1.113 contagis per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies, Croàcia és el país amb la incidència més gran de Covid-19 a la Unió Europea, i és en segon lloc per la de morts (27 per 100.000 habitants), segons el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties. 

La Unió Europea, Espanya i altres països han ofert ajuda a Croàcia. «La nostra solidaritat amb les víctimes i tot el recolzament», va escriure el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, en un missatge al seu compte de Twitter.