Tensa campanya electoral a Uganda

  • El coronavirus i un greu atac a un reporter en un míting opositor sacsegen el país africà a falta de dues setmanes per a les eleccions

Una dona mira el seu telèfon a la capital d’Uganda, Kampala.

Una dona mira el seu telèfon a la capital d’Uganda, Kampala. / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La campanya electoral a Uganda s’ha vist trastocada en les últimes hores per la prohibició de les autoritats als candidats per celebrar mítings en una desena de circumscripcions electorals, entre les quals la capital, Kampala, per violar la normativa de seguretat sobre el coronavirus i també pel greu atac a un reporter, en estat crític després de rebre un presumpte tret mentre cobria una reunió del destacat candidat opositor Robert Kyagulanyi, més conegut com a ‘Bobi Wine’.

El periodista Ashraf Kasirye, treballador de Radio One i càmera per a Ghetto TV, ha sigut traslladat aquest diumenge a l’hospital de Masaka en estat crític després que suposadament li disparessin enmig del caos que es va produir quan la policia va intentar dispersar els partidaris del candidat presidencial, segons informa el diari ugandès ‘Daily Monitor’.

Atac a la premsa

L’incident va començar quan ‘Bobi Wine’ (el nom artístic del candidat durant la seva etapa com a cantant, i pel qual és conegut popularment) sortia de missa a la catedral de Nostra Senyora dels Dolors, a Kitovu. La policia va començar a intervenir als voltants de l’església durant el servei amb trets i gasos lacrimògens segons el candidat.

«Estem disposats a patir per la veritat perquè no infringim cap llei. Fins i tot quan ens disparen amb bales, gas lacrimogen o gas pebre», va declarar durant l’homilia, en el marc de la campanya electoral per a les eleccions del 14 de gener.

Quan es va acabar la missa, va trobar un grup de joves simpatitzants que corejaven el seu nom. Poc després d’acostar-s’hi, els agents van començar a dispersar altre cop la població, moment en què el periodista va resultar ferit.

«Esperem que visqui, malgrat tots els pronòstics», ha lamentat després Bobi Wine en el seu compte de Twitter, amb imatges del periodista, que presentava una gran ferida perforant al cap.

Acusacions entre polítics

El candidat opositor ha assenyalat directament el president, Yoweri Museveni, com a responsable de la violència. «El general Museveni i els criminals a qui ordena matar-nos hauran de donar compte d’aquestes atrocitats», ha avisat.

Hores abans de l’incident, la Comissió Electoral ugandesa va anunciar el cessament indefinit de la campanya a les circumscripcions de la capital, Kampala, així com a Mbarara, Kabarole, Luwero, Kasese, Masaka, Wakiso, Kabarole, Jinja, Kalungu, Kazo i Tororo «per tenir una alta propagació de la Covid-19», segons el comunicat oficial.

Notícies relacionades

La Comissió Electoral n’ha responsabilitzat diversos candidats per saltar-se les normes de contenció. «Quan es van iniciar les campanyes, la comissió va observar amb preocupació l’incompliment per part d’alguns candidats de les esmentades directrius i procediments operatius estàndard durant la realització de les campanya» segons la nota.

«Si bé s’han portat a terme diversos compromisos amb els esmentats candidats, els seus agents o els seus representants, no s’ha produït cap millora quant al compliment dels protocols», d’acord amb el comunicat, recollit pel diari ugandès ‘Observer’.

Temes:

Uganda