Acord entre Londres i la UE

Treballar a l’estranger, Erasmus, vacances al sol, passaports: el Brexit complica la vida als britànics

  • Els britànics perden la llibertat d’establir-se i treballar als 27 països de la Unió Europea.

  • Prolongar l’estada a la UE durant més de 90 dies requerirà un visat i poden perdre el dret al ‘roaming’ gratis

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els britànics no han topat encara amb la realitat del Brexit. Fa temps que es van desentendre d’aquest embolic majúscul, deixant-lo aparcat en les seves ments com un rum-rum de fons. El virus domina la vida diària, la por de perdre la salut, l’ocupació, l’angoixa d’un futur que pinta negre. La frase més escoltada quan dissabte es va saber que hi havia acord va ser, «per fi això almenys s’ha acabat». Desgraciadament comença ara.

Visat, sanitat, beneficis socials

El mateix dissabte algú explicava que un veí seu, alemany resident al Regne Unit des de feia temps, on exerceix la seva professió de metge, havia rebut una carta informant-lo que a partir de l’1 de gener no podrà continuar treballant. La sortida de la Unió Europea implica que es va acabar el reconeixement automàtic de qualificacions professionals per a metges, farmacèutics, dentistes, infermers, enginyers, veterinaris o arquitectes. És una molt mala notícia per als europeus que treballen al Regne Unit, però és molt pitjor encara per als britànics que perden el dret automàtic a exercir la seva professió a 27 països del continent. Ara hauran de demanar la revalidació de les seves qualificacions a cada estat membre de la UE.

Els britànics no podran circular lliurement pels països de la UE, com han estat fent. Necessitaran un visat si volen passar en aquests països més de 90 dies. Si s’hi instal·len caldrà establir una coordinació en matèria de sanitat i beneficis socials, com les pensions de jubilació, per facilitar la feina sense perdre drets i contribucions preexistents al Regne Unit.

La mentida de l’Erasmus

Una sorpresa especialment punitiva per als estudiants és el final de l’Erasmus, un dels programes que més ha potenciat la cohesió d’Europa. Boris Johnson havia negat a la Cambra dels Comuns explícitament que el Regne Unit pretengué abandonar-lo. «No hi ha amenaça per a l’Erasmus i continuem participant-ne», va respondre al diputat del SNP escocès, Douglas Chapman, que s’havia interessat per la qüestió. «Els estudiants del Regne Unit continuaran disfrutant dels beneficis dels intercanvis amb els nostres amics i socis europeus, així com ells poden continuar venint al nostre país», va assegurar el primer ministre. Res d’això és veritat. Els europeus que desitgin passar el curs acadèmic al Regne Unit hauran de demanar un visat per mantenir-se legalment al país més de tres mesos.

Es compliquen les vacances

Viatjar també implica noves dificultats per als britànics. En el moment de fer les maletes amb destinació a la UE, els seus passaports hauran de tenir una validesa mínima de sis mesos fins a la seva data d’expiració. La targeta sanitària europea expedida abans de finals del 2020 serà vàlida fins que expiri la seva data. Després el Regne Unit proporcionarà una nova targeta sanitària global, de la qual encara no hi ha detalls.

Els passaports per a animals de companyia deixen de ser vàlids l’1 de gener. Els propietaris de mascotes han d’obtenir un certificat de vacunes i microxip deu dies abans de viatjar. El document només serà vàlid per quatre mesos i per a un simple viatge.

Notícies relacionades

El ‘roaming’ gratuït en perill

Les assegurances per comprar una propietat en un país de la Unió Europea veuran com s’augmenta i es dificulta l’obtenció d’una hipoteca per als britànics. També hauran de vigilar l’ús del mòbil. La prohibició de la UE de càrregues de ‘roaming’ finalitza amb la sortida. De moment els quatre proveïdors de telefonia mòbil al Regne Unit afirmen que no tenen plans de reintroduir el ‘roaming’, tot i que legalment poden fer-ho.