Coronavirus

Panamà insisteix en l’autoconfinament davant el vertiginós repunt de la Covid

Guatemala restringeix l’accés de viatgers procedents del Regne Unit i Sud-àfrica

Panamà insisteix en l’autoconfinament davant el vertiginós repunt de la Covid
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats de Panamà, que acumula 217.204 casos i 3.632 morts per Covid, van insistir aquest dimarts en la sva crida a l’autoconfinament davant el fort repunt de la pandèmia que té en una «situació difícil» el sistema de salut del país, segons informa Efe.

Autoconfinar-te quedant-se a casa «és la millor manera de cuidar-te, la teva família i a tots», va afirmar el ministre de Salut, Luis Francisco Sucre, al recordar la població que «el sistema de salut es troba en una situació difícil» davant l’alça vertiginosa de casos de les últimes setmanes.

El titular del Minsa va indicar que el Govern treballa per reforçar la capacitat hospitalària, així que ja s’han començat a utilitzar les «instal·lacions alternatives», entre les quals hospitals de campanya donats pels Estats Units que s’han instal·lat en zones amb molts contagis.

El director de la Caja de Seguro Social (CSS), Enrique Lau, va alertar que la pandèmia a Panamà «està avançant cap a pitjor [...] estem tenint cada vegada més casos, més pacients als hospitals, més gent a cures intensives, i més persones estan morint».

Lau va afegir que al gener hi ha d’haver «almenys 1.636 llits addicionals», però es necessita tenir personal que atengui pacients, insummes, medicaments i equips.

Panamà, un país de 4,2 milions d’habitants, viu des d’inicis de novembre un intens repunt de la pandèmia, que inclou xifres rècord de nous casos diaris, morts i proves de diagnòstic, i que ha sigut vinculat a la reobertura gairebé total de l’economia des de mitjans d’octubre i al desordre d’una part de la població.

Les autoritats han ampliat el toc de queda i han imposat una llei seca nocturna, una quarantena per Nadal i Cap d’Any i restricció de mobilitat per gènere per fer compres a comerços minoristes des d’aquest dilluns i fins al 31 de desembre, entre altres mesures, en un intent de frenar els contagis.

L’informe de la Covid-19

El Minsa va indicar en el seu recompte diari que en les últimes hores s’han afegit 3.164 nous casos i 35 morts, per a un total de 217.204 contagis confirmats i 3.632 defuncions.

N’hi ha 1.784 d’hospitalitzats, 168 a les Unitats de Cures Intensives (uci) i 1.616 a sala general, mentre que 34.607 persones estan aïllades a casa seva i 751 més en hotels hospitals.

Panamà, un dels països amb més proves a la regió per detectar el nou coronavirus SARS-CoV-2 que produeix la Covid-19, va aplicar en les últimes 24 hores 16.341 tests que van donar un 19,3% de positivitat, mentre que des que es va detectar el primer cas el 9 de març passat s’han realitzat un total de 1.190.500 proves.

L’informe destaca que les morts segons el rang d’edat es concentren entre les persones de 60 a 70 anys (1.783) i majors de 80 (934), tot i que registren la menor quantitat de casos davant els quals es donen entre els de 10 a 59 anys.

La taxa de letalitat de la Covid a Panamà és de l’1,7%, inferior a la global de 2,2% i, a més, una de les més baixes de la regió.

Guatemala

Guatemala restringirà a partir d’aquest dimecres l’ingrés de passatgers procedents del Regne Unit i Sud-àfrica, després de la identificació als dos països d’«una nova soca del coronavirus», segons van detallar aquest dimarts les autoritats sanitàries locals.

Les disposicions específiques sobre les restriccions per a viatgers dels dos països seran divulgades aquest mateix dimecres amb un acord ministerial, com va afirmar aquest dimarts la ministra de Salut, Amelia Flores, en una roda de premsa.

La funcionària va explicar que es va prendre la decisió de restringir l’accés de «passatgers que ingressin provinents» del Regne Unit i Sud-àfrica, i «en especial aquells que han estat en aquests països en els últims 14 dies o menys».

D’acord amb la ministra, la normativa tindrà una durada de dos mesos, però serà revisada periòdicament.

Nova soca

El Regne Unit es troba en les últimes hores en creixent aïllament per temor de la nova soca del coronavirus, i nombrosos països a Europa i arreu del món han suspès els seus vols amb Londres i han tancat als britànics les seves fronteres, amb la incògnita a més de si les vacunes podran fer front a aquesta nova mutació.

França va ser dels primers països a tancar les seves connexions amb el Regne Unit, però poc després ho van fer Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Rússia, Suïssa, Irlanda, Polònia, Espanya i Portugal, entre d’altres.

Amb tot, l’aïllament per terra d’Anglaterra, Escòcia i Gal·les no ha pogut impedir que la nova soca s’estengui, almenys per ara a Dinamarca, Austràlia i Gibraltar, colònia britànica pròxima a Espanya on almenys s’ha detectat un cas.

Per complicar la situació, Sud-àfrica ha comunicat aquest dimarts que ha detectat també una nova variant del coronavirus, diferent de la que contagia la malaltia al sud del Regne Unit. De nou, nombrosos països com Alemanya, Suïssa, Turquia, Israel i l’Aràbia Saudita han suspès també vols a territori sud-africà.

Notícies relacionades

Durant la roda de premsa d’aquest dimarts a Guatemala, la ministra va expressar, a més, la seva preocupació per l’expansió del coronavirus SARS-CoV-2 en els últims dies, enmig de la segona onada del virus al país i les celebracions de Cap d’Any.

D’acord amb l’última actualització de dades, Guatemala va comptabilitzar 30 morts pel coronavirus en les últimes 24 hores i 734 nous contagis. En total, des del març el país centreamericà suma 4.718 defuncions causades per la Covid-19 i 133.601 casos positius.