Crisi política

Israel convoca les seves quartes eleccions en dos anys

  • La incapacitat dels partits per aprovar un pressupost força la societat israeliana a tornar a les urnes el pròxim 23 de març

  • Netanyahu celebra la mort política de Gantz però la irrupció del partit Nova Esperança amenaça la seva continuïtat després de 15 anys

zentauroepp53835199 israeli prime minister benjamin netanyahu wearing a face mas200621193812

zentauroepp53835199 israeli prime minister benjamin netanyahu wearing a face mas200621193812 / Abir Sultan

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Israel torna a les urnes. El pròxim 23 de març la societat israeliana votarà per quarta vegada en dos anys. La incapacitat dels partits polítics per aprovar un pressupost ha portat a la dissolució automàtica de la Knesset, el parlament israelià, la mitjanit de dimecres. A les portes del seu judici per corrupció, Netanyahu entra en campanya electoral amb l’Israel més dividit de la història i un gir inesperat en el panorama polític.

La irrupció del partit Nova Esperança, creat per Gideon Saar després d’abandonar el Likud fa un parell de setmanes, com a segona força a les enquestes posa en risc el monopoli polític de l’actual primer ministre. Després de 15 anys en el poder, noves forces encara més a la dreta que el Likud atrauen els israelians esgotats de ‘Bibi’.

«Els pròxims tres mesos seran dels més lletjos en la història d’Israel», ha reconegut Yaakov Kaatz, editor en cap de ‘The Jerusalem Post’. «És cert que els dos últims anys tampoc han sigut la gran diversió», constata Kaatz, «Israel va passar per tres campanyes electorals i dos anys de confusions i lluites entre partits polítics que constantment no van aconseguir trobar una manera de treballar junts en benefici del veritable poder sobirà en aquest país: el poble israelià».

Després de tres comicis, Benjamin Netanyahu i el líder de la coalició Blau i Blanc, l’exmilitar Benny Gantz, van acordar al maig un «govern d’unitat nacional» en els primers dies de la pandèmia. Segons el seu pacte, el novembre del 2021 Gantz ocuparia el lloc de primer ministre per acabar la legislatura. Però l’exmilitar va caure a mans dels enganys del primer ministre més longeu de la història del país, en què el seu mandat polític suposa una cinquena part dels 72 anys d’existència d’Israel.

«Si no hi hagués judici [a Netanyahu], hi hauria hagut pressupostos i no hi hauria eleccions»

Blau i Blanc

«Si no hi hagués judici, hi hauria hagut pressupostos i no hi hauria eleccions», remarcava Blau i Blanc abans de la dissolució del parlament. Estrateg per excel·lència, ‘Bibi’ ha evitat l’aprovació d’uns comptes que li permetessin rotar en el poder amb Gantz i perdre la protecció per al seu imminent judici per suborn, frau i abús de confiança. Però el primer ministre no esperava el gir polític desencadenat per Gideon Saar després d’abandonar el Likud per convertir-se en un «culte a la personalitat» i crear el seu propi partit.

Gir a la dreta

La irrupció de Nova Esperança constata el gir a la dreta del país, ja que després de dues setmanes d’existència, aquest partit ja se situa el segon després del Likud a les enquestes. Saar titlla de tou Netanyahu mentre advoca per l’expansió colonial, demogràfica i econòmica als territoris ocupats i per la reforma del poder judicial per reconèixer la superioritat jueva que faciliti l’annexió. Al costat de Nova Esperança, la competència és Yamina, la coalició integrada per partits de dreta i ultradreta i liderada per l’exministre de Defensa Naftali Bennett.

«Netanyahu es va acostumar a emprendre una campanya contra un únic rival principal del centreesquerra», analitza Yossi Verter a ‘Haaretz’, però ara, amb Saar com a principal rival i Bennett com a desafiament secundari, la tàctica que li havia anat tan bé ja no és rellevant». Amb aquesta ampliació de la dreta, l’eix electoral se situa a estar amb o contra ‘Bibi’. Les enquestes mostren que el front anti-Bibi podria aconseguir fins a 80 escons dels 120 de la Knesset, mentre diversos membres del Likud abandonen les seves files per unir-se al renovat partit de Saar.

«Crim ministre»

Notícies relacionades

Aquest fugaç govern s’ha cobrat com a víctima Benny Gantz, qui es va erigir com el principal objector de Netanyahu i va ser castigat pels seus socis polítics després de pactar amb l’enemic. «Vas robar els vots de persones que s’oposaven a Netanyahu per unir-te al seu govern, vas creure en les falses promeses d’una «rotació en el càrrec de cap de govern», et vas humiliar perseguint avantatges com un títol sense sentit i un prestigiós cotxe oficial», li recrimina Aluf Benn a ‘Haaretz’. La mort política de Gantz és un altre dels èxits del primer ministre israelià més longeu.

Entre abril del 2019 i març del 2021, els israelians hauran acudit a les urnes quatre vegades, però les pròximes seran les primeres sense el recolzament cec del president nord-americà, Donald Trump. Si no aconsegueix evitar-lo, Netanyahu podria passar-se la campanya electoral assegut a la banqueta dels acusats pels càrrecs en contra seva. Sense una victòria a les eleccions, ‘Bibi’ serà jutjat com qualsevol altre israelià. Després de gairebé mig any als carrers, les protestes contra el «crim ministre» estan més a prop que mai de veure Netanyahu trontollar. Tot i que l’alternativa política tampoc reflecteix els reclams a les places.