Impacte de la pandèmia

Familiars de morts per Covid-19 a Itàlia denuncien el Govern per 100 milions d’euros

  • El grup de fins a 500 persones acusa l’executiu italià i el president de la Llombardia, la regió més afectada, de danys en la gestió pública de la pandèmia
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grup Noi Denunceremo, que reuneix familiars de víctimes de la Covid-19 a Itàlia, ha anunciat la presentació d’una denúncia reclamant a les autoritats del país 100 milions d’euros per danys per la gestió realitzada durant la pandèmia.

En un comunicat, l’organització ha indicat que aquest mateix dimecres es presentarà una denúncia en nom d’unes 500 persones que han perdut familiars, sol·licitant «una compensació mitjana de 200.000 euros per persona, per a un total d’uns 100 milions».

En el punt de mira de la demanda figuren el primer ministre, Giuseppe Conte, el ministre de Salut, Roberto Speranza, i el president de la regió de la Llombardia, Attilio Fontana. Aquesta regió del nord del país és la més castigada per la pandèmia i va ser allà on va aparèixer el primer brot a finals de febrer.

Resposta lenta

Els demandants retreuen a les autoritats la lentitud en la seva resposta i el fet que no es procedís a tancar les localitats d’Alzano i Nembro, cosa que considera que podria haver evitat el posterior confinament a nivell nacional. L’organització va sorgir a Bèrgam, la província llombarda epicentre de la primera onada.

El president de Noi Denunceremo, Luca Fusco, ha aclarit que l’organització no és part civil en la demanda, sinó que la presenten els familiars partint de la informació i les proves obtingudes en els últims mesos pel grup. La denúncia, ha remarcat, «és un clar acte polític» i «un intent de traçar una línia ben definida entre el que és considerat acceptable i el que no ho ha de ser de cap manera».

Notícies relacionades

«Aquestes denúncies són el nostre regal de Nadal a qui hauria hagut de fer i no va fer mentre a Itàlia, el 25 de desembre, hi haurà 70.000 cadires buides», ha assenyalat Fusco. «Amb una planificació adequada, com han demanat diverses vegades la UE i l’OMS, estem segurs que haurien sigut moltes menys», ha reblat.

Itàlia va arribar a ser el país més afectat per la pandèmia i en l’actualitat ocupa la vuitena posició a nivell mundial, molt a prop ja dels 2 milions de contagis i amb gairebé 70.000 víctimes mortals.