Emergència sanitària

Portugal, immers en la segona onada de Covid

El país va registrar 1.649 nous positius dissabte passat, la xifra més alta des que va començar la pandèmia

zentauroepp55335549 coronavirus portugal201013111923

zentauroepp55335549 coronavirus portugal201013111923 / RAFAEL MARCHANTE

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font

La segona onada de contagis és ja una realitat a Portugal. La Direcció General de Salut ha notificat aquest dilluns més de 1.000 nous casos per cinquè dia consecutiu, unes xifres que no es registraven des del mes d’abril passat i que han fet saltar les alarmes al país, que es troba en estat de contingència –nivell intermedi d’alarma– fins al pròxim dijous. El Govern portuguès, que al seu dia va ser pres com una referència en la gestió de la crisi sanitària, ha notificat aquest dilluns 1.249 nous positius. Una xifra lleugerament inferior a la registrada dissabte passat, quan es va batre el rècord històric de contagis amb 1.649 casos.

L’Executiu  d’António Costa, no obstant, ha mirat de relativitzar l’impacte de la pandèmia, malgrat que un dels seus ministres ha donat positiu i dos més es troben aïllats des de dilluns. La ministra de Salut, Marta Temido, va assegurar dissabte passat que l’augment de casos es deu en gran part a la realització de més proves. «Hem passat d’una mitjana de 2.500 tests diaris al març a 19.600 el mes d’octubre», va recalcar la ministra. No obstant, la responsable de Sanitat va mostrar preocupació per l’augment d’hospitalitzacions, les quals s’han duplicat en tan sols un mes, segons les dades de la Direcció General de Salut. «Aquests indicadors ens inspiren preocupació des del punt de vista de la pressió sobre el sistema de salut», va assegurar Temido.

La situació a les ucis també és preocupant. Segons ha informat aquest dilluns el secretari d’Estat adjunt de Salut, António Lacerda Sales, aquestes es troben a un 70% d’ocupació. Lacerda ha descartat per ara la instal·lació d’hospitals de campanya malgrat que els sindicats de metges denuncien que almenys dos hospitals del país estan al límit de la seva capacitat. El Govern confia que la incorporació de més de 5.000 nous professionals sanitaris ajudi a reduir la pressió assistencial, tot i que previsiblement imposarà mesures més dures que les que existeixen actualment en els pròxims dies. 

Creixen les hospitalitzacions

El nombre d’hospitalitzacions  va començar a augmentar a mitjans de setembre després de dos mesos estabilitzat. Va ser llavors, el 15 de setembre, quan el Govern va elevar el nivell d’alerta i va decretar l’estat de contingència que continua vigent al país fins al pròxim 15 d’octubre. Fins aquell dia, les reunions són limitades a un màxim de 10 persones a tot el territori continental i la venda d’alcohol als supermercats està prohibida a partir de les 20 hores. La limitació en els aforaments a una persona per cada 13 metres quadrats és palpable al centre de Lisboa, on és habitual veure cues a l’entrada dels establiments. Molts portuguesos també utilitzen la mascareta en espais a l’aire lliure, tot i que aquesta mesura no és obligatòria de moment.

Notícies relacionades

Però el que passi a partir de dijous és encara una incògnita. Per ara l’Executiu no s’ha pronunciat sobre mesures concretes, una cosa que sí que ha fet el president de la República, Marcelo Rebelo da Sousa, que va plantejar aquest cap de setmana la possibilitat d’instaurar l’ús obligatori de les mascaretes en espais oberts i va apel·lar a la ciutadania a limitar les trobades familiars de cara al Nadal. «En comptes de fer una festa la nit de Nadal amb desenes de familiars en un espai limitat, és possible dividir-se per als dinars i els sopars del 24 i del 25 de desembre», va assegurar el president portuguès.

El primer ministre António Costa també ha apel·lat a la responsabilitat individual per combatre la pandèmia, la qual suma ja un total de 87.913 contagis i 2.094 morts al país. Durant la cimera hispanolusitana de dissabte passat, Costa va afirmar que «la societat no pot permetre’s una nova aturada» i va recalcar la importància que la població es descarregui l’aplicació Stayaway Covid per ajudar a rastrejar els contagis. Fins ara aquesta eina ha sigut descarregada 1,4 milions de vegades, segons el mateix Govern, cosa que equivaldria a més d’un 10% de la població lusitana.