El Nadal de la Covid al món (3)

Berlín sense mercats ambulants ni ‘Glühwein’ de carrer

  • Amb les reunions de carrer i els coets vetats, molts es pregunten com serà el Cap d’Any a Berlín, una nit marcada tradicionalment per l’èxtasi col·lectiu
  • El tancament dels comerços empeny molts ciutadans a elaborar els seus propis regals amb manualitats o reciclant joguines
Berlin (Germany)  16 12 2020 - Christmas market booths are ready for dismantling in Berlin  Germany  16 December 2020  As the number of cases of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus is still rising throughout Germany  the government has imposed a second hard lockdown with businesses closing from 16 December on until 10 January 2021  (Alemania) EFE EPA FILIP SINGER

Berlin (Germany) 16 12 2020 - Christmas market booths are ready for dismantling in Berlin Germany 16 December 2020 As the number of cases of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus is still rising throughout Germany the government has imposed a second hard lockdown with businesses closing from 16 December on until 10 January 2021 (Alemania) EFE EPA FILIP SINGER / FILIP SINGER

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Un Nadal sense els típics mercats ambulants, sense Glühwein –vi calent i aromatitzat, especialitat alemanya– als carrers, sense festes als clubs de música electrònica de Berlín, sense viatges a regions assolellades del sud d’Europa, sense grans reunions familiars ni concentracions als carrers: així afronta Alemanya aquestes atípiques festes marcades per unconfinament dur decidit per les autoritats federals i regionals davant l’augment de les morts per Covid-19, de les noves infeccions i també per la creixent pressió sobre la infraestructura sanitària, especialment de les unitats de cures intensives, al límit ja en algunes regions. Seran les festes nadalenques més estranyes que el país recordi: Alemanya haurà de prescindir de bona part de les seves tradicions.

El 13 de desembre passat, en una reunió d’urgència en la qual pràcticament no hi va haver dissens, el Govern federali els executius regionals dels 16 estats federats van decidir endurir les restriccions introduïdes el novembre passat. «La creixent mobilitat i els contactes addicionals corresponents en les setmanes prèvies al Nadal han situat de nou Alemanya en un creixement exponencial de les xifres d’infeccions. Una creixent càrrega per al sistema sanitari i una inacceptable xifra de morts són les conseqüències», raonava el document aprovat per les autoritats per justificar les mesures, que en principi es mantindran fins al pròxim 10 de gener.

El ministre federal de Sanitat, el democristià Jens Spahn, ja ha deixat entreveure, no obstant, que molt probablement s’estendran fins ben entrat l’any vinent. Alguns epidemiòlegs i metges compten amb el fet que Alemanya hagi d’aplicar restriccions en una mesura o una altra fins a la Setmana Santa del 2021. I tot això, a l’espera que avanci la campanya de vacunació ja anunciada per les autoritats sanitàries i que hauria de permetre una gradual i relativa recuperació de la normalitat.

Gairebé tot tancat

D’aquesta manera, en aquestes Corona-Weihnachte «Corona-Nadal», com les han batejat alguns mitjans– queda tot pràcticament tancat: el petit i gran comerç haurà de mantenir les portes tancades fins almenys al 10 de gener, a excepció d’aquells que venguin comestibles i begudes, les farmàcies, els bancs, els tallers de cotxes, bugaderies, les gasolineres i poc més.

La ciutadania es llançava així les últimes hores abans de l’inici de les restriccions a comprar en botigues i grans centres comercials per intentar aconseguir els seus regals nadalencs. D’altres aposten per la creativitat, elaboren els seus propis regals amb manualitats o reciclen joguines de familiars o amics: és una manera de reduir el consumisme i també buscar una dimensió positiva a les restriccions.

El consum de l’alcohol als carrers, i la venda i l’ús dels focs artificials –tan utilitzats en aquestes dates– també queden prohibits. Alguns estats federats com Baden-Württemberg i Baviera fins i tot apliquen tocs de queda nocturns que només podran ser trencats per causa major, com motius mèdics o laborals.

Sense coets ni reunions de carrer, molts es pregunten com serà aquesta vegada el Cap d’Any a la capital alemanya: Berlín es converteix cada nit de Cap d’Any en una enorme festa amb un cel ple de coets i focs artificials, i amb teulades, terrasses i carrers plens de festes que aquest 2020 estan prohibides. Les reunions privades només podran ser de fins a cinc persones –sense comptar els menors de 14 anys– de dues llars diferents. En l’aire queda la pregunta de si la policia de Berlín –una ciutat tendent a certa anarquia– tindrà capacitat per controlar totes les reunions privades en una nit marcada històricament per un èxtasi col·lectiu en el qual s’obliden per unes hores les normes més bàsiques de convivència.

Impacte al petit comerç

Notícies relacionades

«La fase major de volum de vendes de l’any serà aquesta vegada un fiasco per a molts comerciants», assegura l’Associació de Distribuïdors Minoristes d’Alemanya (HDE, en les seves sigles en alemany), que calcula que el confinament suposarà la pèrdua d’entorn 6.000 milions d’euros per al sector respecte a les festes de Nadal del 2019.

La prohibició dels mercats ambulants nadalencs, símbol probablement més important de les festes a Alemanya i un autèntic punt de trobada amb amics i familiars, és només una expressió més del cop tan dur que suposa les restriccions per al petit comerciant i l’artesà, que es veuen impotents davant l’avenç dels gegants del comerç electrònic com Amazon o eBay. El 55% dels comerços situats al centre de ciutats veuen així amenaçada la seva existència i entorn de 250.00 llocs de treball estan en perill, adverteix l’HDE.