Comicis

Els socialdemòcrates prenen avantatge en les eleccions de Romania

El centreesquerra obté entorn d’un 31% dels vots en contrast amb el 26% del governant Partit Nacional Liberal, que confia en els vots procedents de la diàspora a l’estranger i encara pendents de l’escrutini

Malgrat una hipotètica victòria, els socialdemòcrates tenen molt complicat formar govern, en especial per les reticències del president, Klaus Iohannis

Els socialdemòcrates prenen avantatge en les eleccions de Romania
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El recompte oficial parcial de les eleccions parlamentàries d’aquest diumenge a Romania apunta una sorprenent victòria de l’opositor Partit Social Demòcrata (PSD), que obté, amb més del 90% dels col·legis electorals escrutats, entorn del 31% dels vots, davant el 26% del governant Partit Nacional Liberal (PNL), de centredreta, que partia com a favorit en aquests comicis, informa EFE.

En tercera posició queda l’aliança centrista USR PLUS, amb poc menys del 15% dels sufragis i seguida de la gran sorpresa de l’Aliança per la Unió dels Romanesos (AUR), una formació nacionalista debutant a les urnes que es proclama defensora de la sobirania de Romania i s’emporta un 9% del vot.

El cinquè partit que entraria en el Parlament és la Unió Democràtica dels Magiars de Romania (UDMR), una formació que representa la minoria hongaresa i que obté entorn del 6%, com en gairebé totes les eleccions legislatives.

Segons els experts, el PSD podria veure reduït el seu avantatge a mesura que es completi el recompte dels vots dels més de 250.000 romanesos que han votat a l’estranger i que solen tendir a votar contra els socialdemòcrates.

La USR PLUS lidera fins ara el recompte fora de les fronteres romaneses, seguit de l’AUR i del PNL. El PSD és l’últim gran partit entre els romanesos emigrats, a molta distància dels altres.

Notícies relacionades

Es confirmi la victòria del PSD o no, és poc probable que els socialdemòcrates puguin formar govern, ja que el president del país, Klaus Iohannis, un aliat del PNL, ha dit repetidament que no nomenarà un primer ministre socialdemòcrata.

A la campanya, el cap d’Estat havia dit que aposta per un govern de coalició liderada pel partit governant i en què també estigui representada la USR PLUS.

Temes:

Rumania