Eleccions

Guaidó assegura que seguirà com a president encarregat de Veneçuela

«No ens aturarem, ens mantindrem ferms», diu el líder de l’oposició del país després d’unes eleccions que considera fraudulentes

Guaidó remarca que s’acollirà al principi de «continuïtat constitucional» per mantenir-se al capdavant del legislatiu veneçolà

Guaidó assegura que seguirà com a president encarregat de Veneçuela
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder opositor veneçolà Juan Guaidó va dir aquest diumenge que mantindrà les seves funcions com a president encarregat de la nació caribenya, un càrrec en què el reconeixen mig centenar de països davant la presumpta usurpació que fa de la presidència el governant Nicolás Maduro.

«No ens aturarem, ens mantindrem ferms i en funcions per complir amb el nostre mandat constitucional», va dir Guaidó en un vídeo difós ahir a la nit a través del seu compte de Twitter.

Guaidó, un diputat pel costaner estat de La Guaira, pròxim a Caracas, va proclamar un Govern interí a finals del gener del 2019, partint de la interpretació que va fer de diversos articles de la Constitució i emparat amb el seu càrrec com a cap del Parlament, l’únic òrgan que controla l’oposició.

Llavors, va ser reconegut de manera immediata pels Estats Units i diversos països de la regió, un suport que setmanes més endavant es va elevar al mig centenar.

Però després del boicot a què va cridar en les eleccions parlamentàries d’aquest diumenge, Guaidó perdrà la seva condició de cap del poder legislatiu a partir del 5 de gener, quan s’hi instal·lin els diputats electes aquesta jornada.

En aquest sentit, l’opositor, que rebutja les eleccions i les qualifica de fraudulentes, va avançar que s’acollirà al principi de «continuïtat constitucional» per mantenir-se al capdavant del poder legislatiu.

«La legítima Assemblea Nacional (AN, Parlament), i jo, com a president encarregat, seguirem aquí junts, amb vostès, assumint no només el principi de continuïtat constitucional, la responsabilitat del Parlament i defensant la legítima missió que ens va encomanar el poble de Veneçuela», va dir.

Més de 20,7 milions de veneçolans van ser cridats a les urnes aquest diumenge per renovar l’unicameral Parlament del país sud-americà, però EFE va poder constatar la tímida participació dels electors al llarg de la jornada.

Guaidó va dir en el seu missatge que, més que abonar la solució de l’urgent crisi que castiga el país, l’esdeveniment elevarà les diferències entre el chavisme i l’oposició.

«No aconseguiran aixecar cap de les mesures de pressió», va dir el líder opositor, amb referència a les sancions internacionals contra funcionaris del Govern de Maduro i contra diverses empreses estatals.

Notícies relacionades

«No aconseguiran alleujar la crisi fins que hi hagi democràcia per això. La crisi, lamentablement, només s’aprofundirà», va prosseguir.

Així mateix, Guaidó va reiterar la seva crida a participar en una consulta popular, una eina que va proposar com a resposta a les parlamentàries, que se celebrarà entre el 7 i el 12 de desembre.