Bangladesh envia més de 1.600 refugiats rohingyes a una illa
- Les organitzacions de drets humans denuncien la reubicació a l’illot de Bhasan Char
- Les autoritats tenen previst continuar traslladant als nous campaments fins a 100.000 persones
Rohingya refugees board a Bangladesh Navy ship to be transported to the island of Bhashan Char in Chittagong on December 4 2020 - Bangladesh began transferring hundreds of Rohingya refugees on Thursday to a low-lying island in an area prone to cyclones and floods with rights groups alleging people were being coerced into leaving (Photo by - AFP)
Un primer grup de 1.642 refugiats rohingyes ha arribat aquest divendres a la remota illa bengalí de Bhasan Char, des dels campaments a terra que acullen uns 738.000 membres d’aquesta perseguida minoria majoritàriament musulmana. La reubicació dels refugiats ha sigut durament criticada per les organitzacions de drets humans. El comissionat adjunt d’Ajuda i Repatriació de Refugiats, Shamsuddoha, ha dit que els refugiats han abandonat la ciutat portuària sud-oriental de Chittagong en una vintena de barcos contractats per la Marina bengalí, cap a l’illa.
El Ministeri d’Exteriors ha defensat en un comunicat –després d’un gran secretisme inicial– que el trasllat a la remota illa en diverses fases de 100.000 de rohingyes que van fugir a Bangladesh en massa l’agost del 2017, després d’una campanya de persecució de l’Exèrcit de la seva natal Birmània, té lloc per «la creixent preocupació a causa de l’extrema aglomeració als campaments». La reubicació és «imperativa per descongestionar els campaments», així com per «la deteriorada situació de seguretat, a causa de la prolongada estada d’aquestes persones frustrades», ha indicat Exteriors, abans d’afirmar que la remota illa compta amb totes les facilitats necessàries per acollir els refugiats.
«Hi estem anant de forma voluntària perquè ens preocupa la nostra seguretat als campaments», ha confirmat un líder comunitari rohingya, Hamid, en una entrevista a la televisió local Channel 71.
Falta de transparència
Grups internacionalscom Human Rights Watch (HRW), no obstant, han instat a aturar el procés després de denunciar el trasllat per les condicions de l’illa, deshabitada,que sol inundar-se durant el monsó,i per la falta de transparència del procés. HRW va denunciar ahir en un comunicat que almenys 12 famílies rohingyes, els noms de les quals estaven en la llista de refugiats que s’havien de ressituar, no s’hi havien ofert voluntàriament.
Bangladesh va anunciar el 2017 per primera vegada la seva intenció de ressituar uns 100.000 rohingyes a Bhasan Char, d’uns 40 quilòmetres quadrats i situada a la badia de Bengala, tot i que va aturar temporalment el pla pels dubtes de les Nacions Unides. L’ONU, que va alertar dimecres sobre la necessitat que el trasllat sigui voluntari, ha assegurat que no ha participat en els preparatius per a aquest moviment ni en la identificació de refugiats, i que tenen informació limitada sobre l’exercici general de reubicació».
Uns 738.000 rohingyes van arribar a Bangladesh després de l’esclat a l’agost del 2017 d’una campanya de persecució i violència de l’Exèrcit de la veïna Birmània, que l’ONU va qualificar d’exemple de neteja ètnica i un possible genocidi, crims de lesa humanitat que investiguen els tribunals internacionals.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- ACCIDENT MORTAL L'autocar sinistrat a França circulava amb la ITV caducada
-
- compromís El PSC s'obre a eliminar els beneficis fiscals al Hard Rock aquest mes