VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Arrestat a Rússia un conegut youtuber que va retransmetre en directe la mort de la seva nòvia

  • La víctima va morir de fred després que el seu maltractador la tanqués durant hores al balcó
  • Stanislav Reixetnikov agredia la seva parella a canvi de diners de l’audiència i s’enfronta a fins a 15 anys de presó
Arrestat a Rússia un conegut youtuber que va retransmetre en directe la mort de la seva nòvia
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El tribunal municipal de la ciutat de Ramenskoie, als afores de Moscou, ha ordenat presó preventivasense fiança per aStanislav Reixetnikov , un conegut i provocador youtuber, detingut dimecres passat després de filmar la mort de la seva nòvia al seu canal deYouTube. L’internauta havia tancat durant diverses hores la noia al balcó de casa seva gairebé sense roba, a una temperatura de diversos graus sota zero, i quan va voler permetre-li de nou l’entrada, aquesta ja es trobava sense coneixement.

L’encausat ha sigut acusat de provocar danys corporals de forma deliberada amb resultat de mort, un delicte pel qual pot ser condemnat a fins a 15 anys de presó. En els exàmens, els metges forenses també han constatat «unalesió cranioencefàlicaimúltiples hematomes» resultat d’«almenystres cops clavatsal rostre de la noia». De fet, nombrosos espectadors de l’emissió van assegurar haver vist com la dona estava sent víctima no només d’una pallissa, sinó també d’«altresactes contraris a la llei», ha informat el Comitè d’Investigació local, un òrgan equivalent a la fiscalia aEspanya.En les imatges, es pot observar com Reixetnikov obre la porta del balcó i arrossega la noia pel braç, pronunciant improperis, sanglotant i després demanant perdó. «Viu, viu», repetia

Commoció al país

El cas ha commocionat el país, en particular després de saber-se que Reixetnikov no va ser el primer que va trucar a l’ambulància, sinó els veïns, al veure una dona estirada a la neu i despullada de cintura cap amunt. A més, el mateix youtuber va continuar amb l’emissió mentre estava sent interrogat per la policia i els paramèdics, que no van poder fer res persalvar la vidade víctima i només van poderconstatar la seva mort.

L’acusat, de30 anys, amb el sobrenom professional de Reefly, va ser filmat en el moment de ser introduït per policies en un cotxe pel canal Rent-TV,assegurantque la noia havia mort víctima d’una sobredosi i que ell, d’altra banda, no consumia drogues. «Jo no he fet res», insistia davant els micròfons dels periodistes.

Notícies relacionades

La difunta es deiaValentina Grigorievna, de 27 anys. Originària de la ciutat de Krasnodar i sense professió coneguda, ja havia aparegut en altres vídeos en directe de Reixetnikov, que la humiliava públicament a petició dels membres de la seva audiència i a canvi desumes de diners convingudes. En una de les emissions va arribar a ruixar-li la cara ambgas pebre.

Laviolència de gènere constitueix un greu problema a Rússia, sense que les autoritats o el poder legislatiu hagin volgut impulsar lleis per posar-hi límit. Al contrari. El 2017, apel·lant a la defensa de la família, el Parlament rus va aprovar unaproposta legislativaque despenalitzava la violència familiar si aquesta es produïa una vegada a l’any i no provocava ruptura d’ossos. «Hi ha una diferència entre assotar i pegar», va dir llavors el presidentVladímir Putinper justificar la iniciativa. Segons un estudi fet el 2012, cada anyentre 12.000 i 14.000 donesmoren al país en mans de les seves parelles o parents, cosa que equival a una morta cada 40 minuts.