crisi sanitària global

Els EUA arriben a una mortalitat Covid sense precedents a les portes de l’hivern

  • Molts hospitals del país estan desbordats i el sistema de salut s’enfronta als pitjors mesos de la seva història
  • Dimecres van morir 3.157 persones una xifra de morts superior als registrats en els atacs de l’11-S del 2001
FILE PHOTO: A drive-through testing center is shown in operation during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Inglewood, California, U.S., July 20, 2020. REUTERS/Mike Blake

FILE PHOTO: A drive-through testing center is shown in operation during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Inglewood, California, U.S., July 20, 2020. REUTERS/Mike Blake / MIKE BLAKE (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

Els Estats Units han superat la cota dels 3.000 morts diaris i va camí d’afegir un milió d’infectats per la Covid-19 cada cinc dies, amb molts hospitals desbordats i unes xifres que no donen raons per a l’optimismea les portes de l’hivern i en plena època de vacances.

Els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès) han advertit que els EUA i el seu sistema de salut s’enfronten als pitjors mesos de la seva història,amb les infeccions totalment disparadesen gairebé tots els estats del país i amb prop de 20.000 persones en unitats de cures intensives.

Dimecres van morir 3.157 persones, segons dades de la Universitat Johns Hopkins, un rècord que supera en més de mig milerels nivells de la pandèmia a la primavera, i que equival a més morts que els registrats en els atacs de l’11 de setembre de 2001 contra les Torres Bessones i el Pentàgon.

La possibilitat que els EUA repeteixin aquesta terrible xifra en els pròxims dies exemplifica la magnitud de la tragèdia en què s’ha convertit la Covid-19 en una nació que enmolts llocs encara renega de portar mascareta, de mantenir la distància social o d’evitar concentracions en llocs tancats.

Les hospitalitzacions han arribat avui a les 100.000, el doble del nivell de principis de novembre, un mes en què es van contagiar del nou coronavirus més de quatre milions de persones i que podria acabar sent un mes moderat en comparació al que pot passar al desembre.

En la majoria d’estats del país una persona infecta de mitjana una altra persona, una ràtio de transmissió que per als epidemiòlegs és senyal que el país navega la segona onada sense zenit a la vista. El dia abans de la festivitat d’Acció de Gràcies, el 25 de novembre, van viatjar amb aviómés d’un milió de persones un rècord de desplaçaments en pandèmia.

Mesures de confinaments

Amb el nadal a la cantonada i molts nord-americanscansats de les mesures de confinament o simplement negant l’existència del virus o la validesa de les mesures per mitigar-lo, entre desembre i febrer podrien registrar-se unes 180.000 morts, més que totes les que s’han documentaten deu mesos a la populosa Índia.

Els CDC esperen més de 450.000 de morts al febrer, sense comptar amb la dada d’excés de morts –que podrien ser encara pitjors– i col·locarien la pandèmia de la Covid-19 a l’altura de la de la grip espanyola del 1918, cosa que posa en qüestió els avenços i el sentit comú d’una societat en cent anys d’història. S’estima que la grip espanyola va deixar 675.000 morts als Estats Units i aquest dijous el país s’acostava als 274.000 morts per la Covid, amb prop de 14 milions d’infeccions acumulades.

Vacunes les pròximes setmanes

Els perquès d’aquest dilema en què es troba els Estats Units els exemplifiquen casos marginals, com el d’un amo d’un pub a Staten Island (Nova York) que es negava dimecres a tancar la barra a les 10 de la nit, com determina el toc de queda imposat pel governador,o una festa en una mansió de Long Island amb 400 convidats en la qual va haver d’intervenir la policia.

Però també la ignorància o omissió de la serietat de la situació arriba de persones ben informades i situades com el secretari d’Estat, Mike Pompeo, que aquesta setmana va animar a realitzar esdeveniments de celebració de les festes a porta tancada, contravenint les ordres dels seus subordinats que demanaven que no es realitzessin concentracions de persones que no fossin «essencials» per a la diplomàcia nord-americana.

Notícies relacionades

La guinda a aquesta esquizofrènia de pandèmia la posa el president Donald Trump, que aquest dimecres va publicar el que va dir que era possiblement el seu «discurs més important». Un vídeo de més de 45 minuts plens acusacions falses de frau electoral en el qual no va esmentar, una vegada més, la urgència de coordinar un pla conjunt contra l’extensió d’aquesta malaltia mortal.

S’espera que en les pròximes setmanes s’autoritzi la distribució de les vacunes contra la Covid-19 de Pfizer i Moderna als EUA i que comenci una campanya de vacunació contrarellotge, però fins a l’estiu, quan s’espera que es generalitzi la inoculació, els Estats Units estan abocats a un abisme.