EN PLENA PANDÈMIA

La policia s'acarnissa amb un campament d'immigrants al desmantellar-lo al centre de París

Davant les «impactants» imatges, el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha sol·licitat un informe sobre l'operació policial

Metges sense Fronteres censura la «força» feta servir per l'Estat enmig de la crisi sanitària

paris-desalojo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

En plena pandèmia i amb els ànims generals més que caldejats, una nova seqüència d’imatges indigna aquest dimarts al matí l’opinió pública. A base d’empentes, puntades de peu i cops de porra, la policia va desmantellar dimarts a la nit un campament d’immigrants instal·lat a la cèntrica plaça de la República, al cor de París. Unes 500 tendes de campanya van ser instal·lades a última hora de la tarda per donar refugi a centenars d’immigrants, la majoria, d’origen afganès, sense llar enmig de la crisi sanitària, però la instal·lació va ser ràpidament desarmada per les forces de l’ordre. La violència de l’operació policial ha sorprès fins i tot el ministre de l’InteriorGérald Darmanin, que té el costum de defensar les forces de l’ordre per tots els mitjans.

«Algunes de les imatges de la dispersió del campament il·legal de migrants a la plaça de la República són impactants. Acabo de sol·licitar un informe detallat sobre la realitat dels fets al prefecte de Policia per demà al migdia. Prendré decisions quan el rebi»,  ha escrit el ministre en el seu compte de Twitter.

Els vídeos de l’evacuació circulen a través de les xarxes socials com la pólvora. Tendes de campanya apilades i deteriorades, immigrants trets per força mentre descansen a l’interior dels seus habitacles de plàstic, activistes i periodistes vilipendiats pels agents de policia... En efecte, les imatges tenen poc d’honorable.

«Un espectacle lamentable»

«No responem a la misèria amb una porra. És urgent, indispensable i indiscutible que els migrants del campament de Saint-Denis [evacuat la setmana passada] que segueixen al carrer siguin acollits. És una qüestió d’honor per a la República Francesa», ha comentat la directora general de France Terre d’Asile, Delphine Rouilleault, a Twitter. En aquesta mateixa línia, Metges sense Fronteres ha lamentat que «l’única resposta de les autoritats és la força [...] I la força, en temps de crisi sanitària, no és acceptable», ha conclòs Corinne Torre, responsable de l’organisme a França.

Notícies relacionades

El consistori parisenc tampoc ha tardat a reaccionar: «L’Estat dona un espectacle lamentable [...] amb una resposta policial a una situació social», ha denunciat Ian Brossart, adjunt de l’ajuntament encarregat de l’acollida d’immigrants a la capital.

Davant les crítiques, la prefectura de la regió de l’Illa de França, encarregada de l’operació policial, ha justificat a través d’un comunicat el desmantellament del refugi improvisat: «L’establiment d’aquests campaments, organitzats per certes associacions, no és acceptable. Per tant, la prefectura de policia va dispersar immediatament aquesta ocupació il·legal de l’espai públic». Un breu discurs sense cap referència a la violenta estratègia posada en marxa per portar a terme aquesta evacuació.