crisi sanitària global

Suècia dona un gir a la seva estratègia anti-Covid i limita les reunions públiques

El Govern assumeix un paper més intervencionista i prohibeix concentracions de més de vuit persones

zentauroepp55969982 file photo  file photo  sweden s prime minister stefan lofve201124162503

zentauroepp55969982 file photo file photo sweden s prime minister stefan lofve201124162503 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Copenhague

Suècia, que ha seguit una estratègia relativament laxa contra el coronavirus, limita des d’avui, dimarts, a vuit el nombre de persones en reunions públiques. És la mesura més radical de les impulsades de cara a la segona onada pel Govern, que ara ha assumit un paper més intervencionista.

La restricció sobre les reunions –decisió «sense parió en temps moderns», segons el primer ministre socialdemòcrata, Stefan Löfven- segueix les de no permetre la venda d’alcohol a partir de les 22 hores i la de tancar l’hostaleria i els clubs nocturns a les 22.30, que van entrar en vigor la setmana passada.

Cap va estar motivada per una petició de l’Agència de Salut Pública (FHM), responsable de marcar una estratègia que fins ara ha consistit en moltes recomanacions i crides a la responsabilitat individual.

Tot i que el Govern ha assegurat que les mesures es van prendre en «estret diàleg» amb les autoritats sanitàries, l’epidemiòleg en cap de l’FHM, Anders Tegnell, fa uns dies es va desmarcar dient que el contacte havia sigut mínim i que la decisió és de l’Executiu.

Frustració pels pronòstics

«Mantenim un diàleg continu, el Govern diu el que diem: que tots hem de treballar per parar-ho. El Govern es mou en l’àrea on sempre ha estat, necessitem mesures legals. El repartiment de tasques és el de sempre, tenim plena confiança mútua», ha dit molt més conciliador Tegnell en una roda de premsa. En aquesta compareixença es van notificar 94 morts des de divendres, per a un total de 6.500, i 225.560 contagiats.

El conservador ‘Svenska Dagbladet’, un dels grans diaris suecs, ha apuntat, no obstant, citant fonts governamentals anònimes, la «frustració» pels pronòstics errats de l’FHM.

Notícies relacionades

Si a la primavera Suècia es va convertir de lluny en el país nòrdic amb més mortalitat per Covid-19, a l’estiu les seves xifres de contagi van arribar a estar per sota de les dels seus veïns. Però en les últimes setmanes ha tornat a superar la resta, quan l’FHM pronosticava fa un parell de mesos que només hi hauria brots locals.

L’últim informe setmanal de les autoritats sanitàries assenyala que continua l’«àmplia» propagació del contagi i la tendència a l’alça, amb una pujada del 24 % de nous casos. Amb una incidència de 577,3 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, Suècia duplica la de Dinamarca i triplica la de Noruega, tot i que està lluny dels països més afectats per la segona onada.