Investigació a Austràlia

Austràlia reconeix atrocitats comeses pels seus soldats a l'Afganistan

El cap de l'Exèrcit anuncia una investigació per 39 assassinats de civils i presoners

Un informe explica que moltes morts van formar part dels rituals d'iniciació dels nous soldats

zentauroepp55918092 angus campbell201119093312

zentauroepp55918092 angus campbell201119093312 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Soldats d’elit australians van assassinar 39 civils presoners afganesos, cap d’ells en incidents «sota la pressió del combat» i molts com a part de rituals d’iniciació de nous soldats, segons un informe presentat dijous pel cap de les Forces de Defensa d’aquest país, Angus Campbell.

«S’estan exigint comptes a les Forces de Defensa d’Austràlia amb raó per les greus acusacions de mala conducta d’alguns membres de les nostres forces especials durant operacions a l’Afganistan», ha declarat el cap de l’Exèrcit del país oceànic, Angus Campbell, en una roda de premsa a Canberra.

«Al poble de l’Afganistan, i en nom de les Forces de la Defensa Australiana, li demano perdó sincerament i sense reserves per qualsevol crim comès per soldats australians», va dir Campbell, al presentar l’esperat informe, elaborat per l’Exèrcit després d’una sèrie de denúncies que inicialment el Govern va intentar apaivagar.

L’informe final de la Inspectoria General de les Forces de la Defensa Australiana, de 465 pàgines i amb diverses seccions censurades per raons legals, aborda els presumptes crims de guerra comesos pels seus soldats a l’Afganistan entre 2005, any en què Austràlia va reforçar la seva presència militar en aquest país, i 2016, quan es va ordenar la investigació.

Els investigadors també demanen que la policia Australiana investigui 19 soldats de cossos d’elit per la seva participació en 23 incidents sobre els quals existeix «informació creïble» que van violar les lleis internacionals de guerra i les lleis humanitàries sobre el tracte als no combatents.

Codi de silenci

El text revela que els assassinats, majoritàriament perpetrats el 2012 i el 2013, no es van produir «sota pressió en el fragor de la batalla», i que fins i tot alguns dels comandants de les patrulles australianes van obligar els soldats més joves a matar presoners afganesos en rituals d’iniciació.

La investigació indica que després de les execucions extrajudicials es van col·locar armes, municions o altres equips de combat al costat dels cadàvers per presentar-los en fotografies com a blancs legítims i encobrir les atrocitats.

El document apunta que els soldats de baix rang van patir en alguns casos intimidacions o descrèdit per impedir que denunciessin els crims i veien els comandants de les seves patrulles, generalment sergents o caps, com càrrecs totpoderosos.

En la seva roda de premsa, Campbell va acceptar totes les recomanacions de l’informe, que inclouen derivar els casos de presumptes delictes a l’oficina especial, creada la setmana passada pel Govern australià, per buscar el processament dels responsables. El cap de l’Exèrcit també va anunciar que demanarà al governador general d’Austràlia que retiri les condecoracions als presumptes criminals que les van rebre pels seus serveis al país.

Execucions extrajudicials

Tot i que l’informe fet públic aborda els 57 incidents que havien sigut denunciats, no especifica les identitats dels perpetradors, les víctimes o els llocs en què van ocórrer aquests assassinats il·legals.

No obstant, els fets es coneixen gràcies a informants i a la premsa, que els ha estat divulgant des de 2016, any en què la investigació de la sociòloga militar Samantha Crompvoerts va servir com un dels detonants per al procés que ha culminat a l’informe.

Crompvoerts va denunciar que soldats d’elit interrogaven homes i joves afganesos, els lligaven i torturaven.

Després que els militars abandonaven els pobles de les víctimes, aquestes «eren trobades mortes, amb trets al cap i algunes vegades embenades i degollats», segons un document publicat al portal del Parlament australià.

Un altre incident descrit va ser el de dos adolescents de 14 anys dels quals l’Exèrcit australià sospitava que eren simpatitzants dels talibans, a qui se’ls va tallar el coll i després els seus cadàvers van ser llançats en un riu pròxim.

La cadena australiana ABC també va denunciar presumptes crims de guerra perpetrats pels militars australians a l’Afganistan, entre ells execucions extrajudicials, el que va portar a la Policia a registrar la seva redacció després de la filtració el 2017 dels coneguts com ‘Arxius afganesos’ sobre aquests abusos.

Notícies relacionades

Al maig, ABC va denunciar que l’anomenat «Soldat C» presumptament va assassinar a trets un home amb dispacacitat mental i desarmat el 2012 en una aldea de l’Afganistan, després de divulgar imatges, gravades aquell mateix any, en les quals aquest mateix militar apareixia abatent a trets un altre civil desarmat.

«Ens vam embarcar en aquesta investigació amb l’esperança d’informar que els rumors sobre els crims de guerra no tenien fonament. Cap de nosaltres va desitjar els resultats obtinguts. Tots estem desmoralitzats», va escriure l’autor de l’informe, el general major Paul Brereton.