RIVALITAT GEOPOLÍTICA

Rússia obrirà al Sudan la seva primera base militar a l'Àfrica des de la guerra freda del segle XX

La instal·lació allotjarà uns 300 soldats i serà capaç d'acollir vaixells a propulsió nuclear

undefined8820083 mos53 gori  georgia  19 8 2008   soldados rusos en tanques b201117172029

undefined8820083 mos53 gori georgia 19 8 2008 soldados rusos en tanques b201117172029 / SERGEI CHIRIKOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Se situarà en les proximitats de Port Sudan, el principal port al mar Roig de la nació africana homònima. Acollirà uns 300 militars i tindrà fins i tot la capacitat de rebre vaixells de propulsió nuclear. El president de Rússia, Vladímir Putin, ha donat aquest dimarts el seu vistiplau a l’obertura d’una base al Sudan, la primera instal·lació militar amb què comptarà el Kremlin al continent africà des dels temps soviètics

Oficialment, segons l’argot militar rus, es tracta d’un punt d’aprovisionament logístic, amb prou mida perquè puguin atracar alhora quatre vaixells. Segons els termes d’un esborrany de l’acord publicat recentment per la premsa local,  Rússia podrà lliurement i sense càrrecs duaners introduir al país les armes, la munició i l’equipament necessari a través dels ports  i aeroports sudanesos per aprovisionar les instal·lacions, dedicades principalment a la reparació i el manteniment de barcos de guerra.

Notícies relacionades

Segons ha informat l’agència TASS, la base permetrà a la Marina russa incrementar la seva presència a l’oceà Índic. Els vaixells russos que operin en aquestes aigües no hauran de tornar a ports en territori de la Federació Russa per fer la rotació de les tripulacions. Una funció semblant té la base naval de Tartús, a la Síria sota control del règim de Bashar al-Assad. Les flotes russes poden patrullar les aigües del mar Mediterrani sense tenir la necessitat de realitzar cada dos per tres un penós viatge a través dels estrets turcs perrepostarreproveir-se i canviar de tripulació.     

Des de fa ja temps, el Kremlin aspira a tornar al continent africà i a exercir allà la seva influència. Fa poc més d’un any, el president Vladímir Putin va presidir al balneari de Sotxi, a la vora del mar Negre, la primera cimera Rússia-Àfrica, a la qual van acudir els líders de 43 països i en la qual van participar nombrosos representants dels conglomerats estatals de Rússia.  «Rússia considera l’Àfrica com un espai de confrontació» amb Europa i els EUA, assegura Grzergorz Kuczynski, especialista en el continent de Varsòvia. 

Temes:

Rússia Àfrica