NOVA ADMINISTRACIÓ EUA

Obama descarta un lloc amb Biden: »La Michelle m'abandonaria»

L'expresident demòcrata dels EUA recorda a Trump que la seva és una feina temporal

undefined55817423 former u s  president barack obama addresses voters one day 201115192431

undefined55817423 former u s president barack obama addresses voters one day 201115192431 / BRANDON BELL

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’expresident dels Estats Units Barack Obama (2009-2017) va descartar acceptar un hipotètic lloc en el futur Govern que formi el que va ser el seu vicepresident, Joe Biden, després de guanyar les eleccions del 3 de novembre i va fer broma: «La Michelle m’abandonaria», en una entrevista amb la cadena CBS emesa aquest diumenge.

Biden «no necessita el meu consell, i l’ajudaré de la manera que jo pugui. Ara, no planejo treballar de sobte en el personal de la Casa Blanca o alguna cosa així», va dir Obama, quan l’entrevistadora de la CBS va preguntar: «¿Cap lloc al Govern per a vostè?». I l’exmandatari va contestar: «Hi ha coses que no faria perquè la Michelle (la seva dona) em deixaria. Sí, diria ‘¿Què? ¿Faràs què?», va fer broma.

L’entrevista, que és la primera d’Obama que s’emet des que el 7 de novembre les projeccions dels mitjans de comunicació donessin com a guanyador en els comicis presidencials Biden per sobre de l’ara mandatari sortint, Donald Trump, que encara no ha acceptat la seva derrota, va ser gravada dimecres passat. Obama es troba de promoció del primer volum de les memòries sobre la seva Presidència «A Promised Land», que sortirà a la venda dimarts. 

Sobre la situació actual al país i el fet que Trump no accepti la seva derrota electoral, mentre promou teories conspiradores sobre un presumpte frau als comicis, Obama es va mostrar decebut pel paper exercit per alguns legisladors republicans.

País dividit

Interrogat per l’entrevistadora sobre què li diu el fet que 72 milions d’electors votessin per Trump, el primer president afroamericà de la història dels EUA va apuntar que això demostra que el país encara està «profundament dividit».

«El poder d’aquest punt de vista alternatiu està present als mitjans de comunicació que aquests votants consumeixen, té molt pes», va reflexionar. I va admetre que això el preocupa. «És molt complicat per a la nostra democràcia funcionar si estem operant sobre dues bases diferents de fets», va indicar Obama; davant la qual cosa l’entrevistadora va comentar que sembla que no hi haurà una transició de poder pacífica i va recordar com el seu predecessor en el càrrec, el republicà George W. Bush (2001-2009), i el mort legislador conservador John McCain el van felicitar quan va arribar a la Casa Blanca.

Decepció amb els republicans

«No va poder ser més gentil», va recordar Obama, qui, no obstant, va concloure que «Joe Biden serà el pròxim president dels EUA, Kamala Harris serà la següent vicepresidenta. No hi ha cap fonament legal» per a les al·legacions de Trump. Referent a això, va ser interpel·lat sobre el recolzament que el president sortint està obtenint per part de membres del Partit Republicà, que no estan posant en dubte les seves acusacions sense proves que hi ha hagut frau electoral.

Notícies relacionades

«I això ha sigut decebedor –va remarcar Obama-, però ha sigut una cosa normal en aquests últims quatre anys. Òbviament no pensen que hi hagués un frau perquè no van dir res durant els primers dos dies, però hi ha un mal en això, perquè el que passa és que la transició pacífica del poder, la noció de què qualsevol de nosaltres que sigui escollit per a un càrrec, tant si és un rescatador de gossos com un president, serveix a la gent. És una feina temporal».

Durant l’entrevista, Obama va evocar alguns moments de la seva Presidència i el moment en què va deixar la Casa Blanca el gener del 2017. «Quan es va acabar la meva Presidència van passar dues coses: Una va ser, objectivament, que tenia més temps», va afirmar l’exmandatari. «Però la segona –va destacar-, és que (Michelle) va poder deixar una mica de l’estrès que sentia d’haver de fer-ho tot bé tota l’estona. Jo estava observat tota l'estona». »Sap, ella va respirar alleujada després d’estar mantenint-la (la respiració) durant gairebé deu anys en aquest punt», va dir Obama.