Aliat de Trump

Duque espera una relació «estratègica» amb el nou president dels EUA

El mandatari colombià va assenyalar que davant el triomf de Joe Biden, el panorama és de respecte i suposa que continuarà la col·laboració entre els dos països

ivan-duque-colombia

ivan-duque-colombia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president colombià, Iván Duque, va assegurar que té un tracte «amable» amb el mandatari electe dels Estats Units, Joe Biden, i va dir que amb el líder demòcrata com a inquilí de la Casa Blanca es mantindrà una relació que va definir com a «estratègica» i «bipartidista».

«Jo sí que crec que avui el que més ens ha d’interessar a tots els colombians és que aquesta relació bipartidista, bicameral i històrica es mantingui ferma i sòlida per l’interès de Colòmbia i estic segur que amb el president Biden serà així», va manifestar Duque en una conferència de la Fundació ProBogotá.

Interès per Colòmbia

En un diàleg amb el president executiu de ProBogotá, Juan Carlos Pinzón, que va ser ambaixador de Colòmbia a Washington entre 2015 i 2017, Duque va dir que ha coincidit amb Biden «en diferents circumstàncies» i que ha «vist de part d’ell un gran interès per Colòmbia sempre».

Duque va recordar que Biden, en els seus temps de senador, va ser un dels arquitectes del Pla Colòmbia, aprovat l’any 2000 i amb el qual els EUA va destinar al país andí prop de 10.000 milions de dòlars principalment per a seguretat i la lluita contra el narcotràfic.

Va afegir que a principis de l’any passat, quan va fer la seva primera visita d’Estat als EUA, va parlar per telèfon amb Biden en dues ocasions i va destacar que el president electe sempre ha estat «molt interessat en Colòmbia».

Aliat de Trump

Duque, que ha sigut criticat per suposadament alinear-se amb el president nord-americà, Donald Trump, que va buscar la reelecció com a candidat republicà el 3 de novembre, va dir que el «sorprèn» quan veu aquests «atacs de participació electoral».

«Jo he tingut sempre una pauta i és [que] quan un està a l’exercici d’aquestes funcions, un no pot prendre partit en processos electorals, ni aquí ni allà; ni aquí ni fora de Colòmbia», va manifestar.

Durant la campanya electoral que acaba d’acabar, diversos congressistes del Centre Democràtic, el partit de Duque, van recolzar obertament a les xarxes socials la candidatura de Trump al considerar que el seu missatge està més sintonitzat amb el de la dreta colombiana.

Aliat estratègic regional

Colòmbia és el principal aliat regional dels Estats Units en matèria de defensa i seguretat, i l’estreta relació entre els dos països ha estat marcada almenys en els últims 20 anys pel recolzament tant de demòcrates com de republicans a la Casa Blanca i al Capitoli.

Notícies relacionades

Aquesta relació va patir una davallada durant el Govern d’Ernesto Samper (1994-1998) al qual Washington li va cancel·lar el visat sent president arran de l’escàndol causat per la presumpta entrada de diners del narcotràfic a la seva campanya presidencial, però amb l’arribada al poder del successor d’aquest, Andrés Pastrana, el vincle es va normalitzar.

En aquest sentit, Duque va recordar que durant el govern del demòcrata Bill Clinton «va començar el Pla Colòmbia amb el president Andrés Pastrana», que va ser aprofundit pel republicà George W. Bush amb Álvaro Uribe, que a més van fer un salt a la relació bilateral al negociar el Tractat de Lliure Comerç.