Centenars de morts a diversos països

El cicló 'Eta' fueteja Florida després d'arrasar Centreamèrica

El pas de l'huracà, que ha afectat més de 2,5 milions de persones, ha agreujat la crisi humanitària a la regió d'Amèrica Central

undefined55829182 usa5443  miami  fl  eeuu   10 11 2020   fotograf a satelital201110185014

undefined55829182 usa5443 miami fl eeuu 10 11 2020 fotograf a satelital201110185014 / Cortesia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pas de l’huracà Eta a Amèrica Central, que ha afectat més de 2,5 milions de persones, ha agreujat la crisi humanitària en una regió ja afectada per la pandèmia, ha advertit la Federació Internacional de la Creu Roja (FICR), i ara colpeja amb força Florida.

Segons el Centre Nacional d’Huracans dels Estats Units, l’‘Eta’ genera «forts vents, intenses pluges i perilloses marors» a diverses zones del sud de Florida i dels illots d’aquest estat. La tempesta es podria intensificar en huracà de categoria 1 –amb vents d’entre 119 i 153 km/h– durant el seu pas per la península de Florida, al sud-est dels Estats Units. Una tempesta tropical és considerada huracà quan genera vents d’almenys 119 km/h. Tot el sud de Florida estava sota advertències o avisos d’huracà, incloent-hi Miami i Fort Lauderdale.

En zones urbanes del sud de Florida ja ha provocat inundacions, a causa de les intenses precipitacions. Milers de persones s’han quedat sense electricitat i moltes d’altres han sigut evacuades de les zones costaneres.

1,7 milions de persones ho han perdut tot

En el primer d’aquests països, 1,7 milions de persones, el 20% de la població, han perdut les seves possessions, no tenen accés a menjar i estan bevent aigua contaminada, en el que, segons el portaveu de la FICR, Matthew Cochrane, és el pitjor desastre natural de la nació des de l’huracà ‘Mitch’, el 1998. Les autoritats de la regió han reportat la mort d’almenys 261 persones després del pas de l’huracà, que ha impactat especialment a Hondures, Nicaragua i Guatemala.

L’accés a assistència mèdica, així com les pobres condicions d’higiene i l’accés a aigua potable són la prioritat per a la FICR, que ha advertit del perill que sorgeixin brots de dengue o de malària entre les persones que han hagut de ser evacuades de les seves llars.

L’‘Eta’ al seu pas per Hondures / Afp

Notícies relacionades

A més, s’està monitoritzant de prop una altra tempesta que s’està desenvolupant a l’Atlàntic i que podria afectar les mateixes àrees que intenten recuperar-se de l’huracà ‘Eta’. La FICR va enviar des de Panamà un avió i dos camions amb 98 tones d’ajuda humanitària a Nicaragua i Hondures, a més de 21,8 milions de dòlars als tres països més afectats, amb l’objectiu d’ajudar 75.000 persones durant 18 mesos.

«Estem parlant de milions de persones afectades a set països. La necessitat d’ajuda humanitària és dramàtica», va afegir el director d’operacions a Amèrica de la FICR, Felipe del Cid.