Nova etapa

Merkel saluda l'arribada de Biden i la seva lluita conjunta contra la Covid i el canvi climàtic

«Els EUA i Alemanya han d'estar junts per superar els grans reptes del nostre temps», diu la cancellera alemanya

zentauroepp55817146 merkel201109112316

zentauroepp55817146 merkel201109112316

1
Es llegeix en minuts
Reuters

La cancellera alemanya Angela Merkel ha aprofitat la felicitació a Joe Biden i Kamala Harris per la seva victòria electoral per assegurar que els EUA i la UE «han d’estar junts» en la lluita contra la Covid-19 i l’escalfament global.

«Els EUA i Alemanya com a part de la Unió Europea han d’estar junts per superar els grans reptes del nostre temps», ha assegurat en una breu declaració sobre les eleccions als EUA. Segons el seu parer, els EUA i la UE han d’estar «colze a colze en el difícil examen de la pandèmia de coronavirus, en la lluita contra l’escalfament global i les seves conseqüències, en la lluita contra el terrorisme, per a una societat oberta i el lliure comerç».

«Aquests són els fonaments del benestar als dos costats de l’Atlàntic», ha afirmat la cancellera, que ha destacat la importància de les relacions bilaterals i d’una «amistat» de dècades, un «tresor comú». Es va referir així mateix als «valors fonamentals» que comparteixen els EUA i Europa, com l’individu, la democràcia i la llibertat.

Defensa i política exterior

La cancellera ha reconegut que en aquesta relació els europeus han d’anar assumint progressivament «més responsabilitat» en els àmbits de la defensa i en política exterior, una cosa que els EUA «esperen i amb raó». «Els europeus ens hem posat en camí», ha afegit Merkel.

La cancellera ha felicitat de nou Biden  Harris, a qui ja va dirigir dissabte un missatge d’enhorabona, i ha destacat del president electe la seva «experiència» en política interior i exterior i les seves passades trobades.

De Harris  ha remarcat que, com a primera dona vicepresidenta dels EUA i «filla d’immigrants», és una «inspiració i un exemple» de les «possibilitats» que ofereixen els Estats Units.

Notícies relacionades

Tots dos tenen davant seu una «gran responsabilitat», ha conclòs Merkel, que els ha desitjat sort en els seus nous llocs. Merkel no ha citat en cap moment el president sortint, Donald Trump, amb qui ha mantingut un relació difícil per les crítiques i desaires del nord-americà.

Trump ha criticat Alemanya en repetides ocasions pel seu elevat superàvit comercial, perquè el seu pressupost en Defensa no arriba a l’equivalent al 2% del producte interior brut (PIB), per la seva política migratòria i pel Nord Stream 2, el gasoducte en construcció entre Rússia i Alemanya.