la resposta internacional

El món saluda amb alleujament la victòria de Biden

Espanya felicita el guanyador de les eleccions amb un missatge carregat de significat: «Treballarem junts».

ba7f91e6-78fd-4acb-9c8a-c34acfb8342e-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les reaccions a la victòria de Joe Biden a les eleccions dels EUA no s’han fet esperar. El Govern d’Espanya ha sigut un dels primers a fer-ho. El president Pedro Sánchez ha afirmat a Twitter: «Us desitgem sort. Felicitats, Joe Biden i Kamala Harris. Estem preparats per cooperar amb els EUA i fer front als reptes globals».

«Treballarem junts». Amb aquestes dues paraula finals ha saludat la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González, la victòria de Joe Biden a les urnes. Per a la seva primera reacció oficial davant el resultat de les eleccions presidencials dels Estats Units, el Govern de Pedro Sánchez ha elegit el compte oficial de Twitter de la ministra, que ha volgut destacar en el seu missatge la «participació rècord» a les urnes, la fortalesa de les institucions del país malgrat l’onada de sospites que ha mirat de generar Donald Trump i, també, la circumstància que per primera vegada la vicepresidència dels EUA estarà ocupada per una dona, Kamala Harris.

25076d33-8fe9-4a10-9a1b-3786bda498a5-hd-web / periodico

«Participació ciutadana rècord, institucions fortes i un president electe, Joe Biden, amb una vicepresidència que per primera vegada ocuparà una dona, Kamala Harris. Treballarem junts». Aquest ha sigut el text, que destil·la alleujament i satisfacció per part de l’Executiu espanyol després de cinc dies d’incertesa.

 Primer en francès i després en anglès, el president de França, Emmanuel Macron, s’ha expressat en termes molt similars als d’Espanya. «Tenim molt a fer per superar els desafiaments actuals. ¡Treballarem junts!».

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha destacat en el seu tuit de felicitació a Biden i Harris que els Estats Units són un aliat prioritari per a Londres i, en aquest sentit, ha expressat el seu desig de treballar colze a colze en favor dels reptes comuns, entre els quals ha destacat el canvi climàtic (del qual Trump era negacionista), el comerç i la seguretat.

La cancellera Angela Merkel, després del refredament que han patit aquests últims cinc anys les relacions entre Alemanya i els Estats Units, ha desitjat «fortuna i èxit» al tàndem format per Biden i Harris, perquè, segons les seves paraules, «l’amistat transatlàntica és insubstituïble».

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha destacat «la impressionant participació de vitalitat democràtica». A més, ha expressat el seu desig de treballar amb el nou president per «enfortir encara més la relació transatlàntica».

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha expressat el seu desig de reunir-se amb Biden «a la primera oportunitat possible», ja que la UE i els Estats Units «són amics i aliats». «A mesura que el món canvia i sorgeixen nous reptes i oportunitats, la nostra renovada aliança serà de particular importància», ha remarcat.

Notícies relacionades

Per la seva part, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha emès un extens comunicat on ha destacat les «connexions personals profundes» i els «forts vincles econòmics» que l’uneixen amb el nou president, Joe Biden, per poder «mantenir la nostra gent segura dels impactes de la pandèmia global de la Covid-19» i promoure «la pau i la inclusió, la prosperitat econòmica i l’acció climàtica a tot el món».

Del continent americà també han arribat ràpides reaccions del president colombià, Iván Duque, que ha desitjat a Biden i Harris «els millors èxits en la seva gestió» i el seu homòleg argentí, Alberto Fernández, que ha felicitat els nord-americans pel rècord de participació en les eleccions, una clara expressió de la voluntat popular», a més de saludar l’elecció del nou president i «la primera vicepresidenta dona d’aquest país».