1998-1999

L'expresident kosovar Hashim Thaçi es declara no culpable de crims de guerra

L'excap polític de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo (UCK) va ser inculpat pels crims de guerra i crims contra la humanitat de la guerra d'independència que va tenir lloc entre el 1998 i el 1999

undefined55819270 former kosovo president hashim thaci  who resigned and was t201109161342

undefined55819270 former kosovo president hashim thaci who resigned and was t201109161342 / POOL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident de Kosovo Hashim Thaçi, acusat de crims de guerra durant el conflicte contra les forces sèrbies, es va declarar no culpable aquest dilluns durant la seva primera compareixença davant un tribunal especial de la Haia, a Holanda.

La Fiscalia del Tribunal Especial per a Kosovo, amb seu a la Haia, va acusar al juny el president kosovar, Hashim Thaçi, de 10 càrrecs de crims de guerra i contra la humanitat per la seva suposada responsabilitat en prop d’un centenar d’assassinats durant l’última guerra (1998-1999).

«L’acusació afirma que Hashim Thaçi, Kadri Veseli (un líder polític kosovar) i altres sospitosos acusats són responsables penalment per prop de 100 assassinats. Els suposats crims citats en l’acusació afecten centenars de víctimes conegudes albanokosovars, sèrbies, gitanes i d’altres ètnies i inclouen rivals polítics», va afirmar la Fiscalia Especial en un comunicat publicat aquest dimecres.

Nega les acusacions

«L’acusació és completament infundada i em declaro no culpable de tots els càrrecs», va dir Thaçi, que es va presentar davant un jutge d’instrucció del TEK a l’Haia després de dimitir del seu càrrec com a president dijous passat. L’exmandatari va dir que «no està d’acord» amb l’escrit de la Fiscalia i el seu advocat, David Hooper, va definir les acusacions com «un disbarat» que «semblen una col·lecció d’incidents ja jutjats al Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia o en corts de Kosovo».

«Mostrarem durant el procés legal que totes aquestes al·legacions són falses, vigorosament falses», va afegir el lletrat. Thaçi va passar la major part de la compareixença amb rostre seriós i, al començament de la vista, es va queixar que la traducció de l’anglès a l’albanès que estava rebent «era equivocada».

Acusacions

Notícies relacionades

L’expresident kosovar està acusat junt amb altres tres exlíders de l’UCK –Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jasup Krasniqi– de quatre crims de guerra i sis de lesa humanitat, entre ells tortura, detenció arbitrària, desaparició forçada i l’assassinat d’unes 100 persones. Segons el plec d’acusació, els quatre sospitosos van formar una «empresa criminal conjunta» l’objectiu de la qual era «guanyar i exercir control sobre tot Kosovo per mitjans que incloïen la intimidació il·legal, el maltractament, la comissió d’actes de violència i l’expulsió dels considerats opositors».

Thaci, junt amb els altres acusats, hauria «portat a terme un atac generalitzat o sistemàtic contra la població civil» i les víctimes van ser serbis, romanís, ashkalís i catòlics, així com civils que van ser vistos col·laborant amb les autoritats sèrbies o que no es van unir ni van recolzar l’UCK. Els assassinats s’haurien comès durant tortures comeses en centres de detenció de l’UCK i quan la guerrilla es va retirar de llocs que tenia controlats a causa de l’avenç de les tropes sèrbies.

Temes:

Kosovo