Península balcànica

El president de Kosovo dimiteix després de ser imputat per crims de guerra

Hashim Thaçi dimiteix per «protegir la integritat de l'Estat» i anuncia que s'entregarà de forma voluntària

zentauroepp55761975 pristina  serbia   05 11 2020   president of the republic of201105132215

zentauroepp55761975 pristina serbia 05 11 2020 president of the republic of201105132215 / STRINGER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Aquest dijous el president de Kosovo Hashim Thaçi ha dimitit després que un jutge d’instrucció del Tribunal Especial per a Kosovo, amb seu a la Haia, confirmés la seva imputació per crims de guerra. Thaçi va liderar la guerrilla albanokosovar que va lluitar contra les forces sèrbies a finals de la dècada dels 90.

«No permetré comparèixer davant el tribunal com a president, i dimiteixo avui per protegir la integritat de l’Estat», ha afirmat Thaçi en una roda de premsa a Pristina. El dirigent té intenció de viatjar a la Haia per entregar-se de forma voluntària i defensar la seva innocència davant el tribunal. Cap imputació «pot distorsionar la història» perquè Sèrbia va ser «l’agressor» i Kosovo «la víctima» en el conflicte, ha remarcat. 

Durant la seva compareixença, Thaçi també ha demanat «cautela» a totes les forces polítiques kosovars per no causar una crisi al país, «que no pot perdre temps i ha de mantenir la calma». «Avui més que mai us demano i animo a no perdre l’esperança. Hem aconseguit la llibertat i la independència, i ara desenvolupem l’Estat», ha afirmat.

10 càrrecs

Segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia, Thaçi s’enfronta a 10 càrrecs de crims contra la humanitat i crims de guerra, inclosos assassinat, desaparició forçada de persones, persecució i tortura.

La presidenta de l’Assemblea de Kosovo, Vjosa Osmani, assumirà el càrrec de presidenta del país d’acord amb l’estipulat a la Constitució.

A més de la de Thaçi, el tribunal també ha confirmat l’acusació contra el líder del Partit Democràtic de Kosovo, Kadri Veseli, un antic comandant de la guerrilla albanokosovar.

Notícies relacionades

El Tribunal Especial per a Kosovo es va crear per jutjar els responsables de crims de guerra i de lesa humanitat presumptament comesos per membres de l’antiga guerrilla albanokosovar de l’Exèrcit d’Alliberament de Kosovo entre 1998 i el 2000, durant el conflicte amb les forces de seguretat sèrbies.

Kosovo va declarar la seva independència de Sèrbia de forma unilateral el 2008 i al voltant d’un centenar de països han reconegut la seva sobirania, entre aquests els EUA i la majoria de països de la UE, amb l’excepció d’Espanya.

Temes:

Kosovo