HASHIM THAÇI

El president de Kosovo, acusat de crims de guerra

Un jutge de les Sales de Justícia Especialitzades de Kosovo a la Haia ha de revisar l'acusació i decidir si confirma els càrrecs, segons ha indicat el tribunal en un comunicat

zentauroepp53871156 files  in this file photo taken on july 02  2012 kosovo prim200624165529

zentauroepp53871156 files in this file photo taken on july 02 2012 kosovo prim200624165529 / ALEXANDER KLEIN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia del Tribunal Especial per a Kosovo, amb seu a la Haia, ha acusat el president kosovar, Hashim Thaçi, de 10 càrrecs de crims de guerra i contra la humanitat per la seva suposada responsabilitat en prop d’un centenar d’assassinats durant l’última guerra (1998-1999).

«L’acusació afirma que Hashim Thaçi, Kadri Veseli [un líder polític kosovar] i altres sospitosos acusats són responsable penalment de prop de 100 assassinats. Els suposats crims citats en l’acusació afecten centenars de víctimes conegudes albanokosovars, sèrbies, gitanes i d’altres ètnies, i inclouen rivals polítics», ha afirmat la Fiscalia Especial en un comunicat publicat aquest dimecres.

La fiscalia ha explicat que entre els càrrecs hi figuren el d’assassinat, desaparició forçada de persones, persecució i tortures, i ha assegurat que s’ha vist obligada a fer públic l’escrit d’acusació pels «repetits esforços» del president de Kosovo i de Kadri Veseli per a «obstruir i soscavar» el treball del Tribunal Especial per a Kosovo, que jutja a la Haia els crims de guerra comesos a l’antiga província sèrbia i que va ser creat a petició del Parlament kosovar.

Múltiples acusacions 

«Aquest escrit d’acusació només és una acusació. És el resultat d’una llarga investigació i reflecteix la determinació de la Fiscalia Especial per demostrar totes les acusacions més enllà d’un dubte raonable. Un jutge d’instrucció del Tribunal Especial per a Kosovo haurà de decidir si confirma els càrrecs», ha indicat.

La fiscalia ha denunciat que tant Thaçi com Veseli estan realitzant «una campanya secreta» per derogar la llei que va dictaminar la creació del tribunal de crims de guerra i obstruir el seu treball actual. «Amb aquestes accions, Thaçi i Veseli han posat els seus interessos personals davant del de les víctimes dels seus crims, de l’Estat de Dret i de tot el poble de Kosovo», ha conclòs la fiscalia.

Notícies relacionades

L’escrit d’acusació de la Fiscalia del Tribunal Especial per a Kosovo arriba en un moment especialment delicat per a Thaçi, que té previst viatjar a Washington a finals de mes per participar en el diàleg amb el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, afavorit per la Casa Blanca.

Thaçi ha tingut un important paper en el canvi de Govern a Kosovo, a l’haver proposat com a candidat a primer ministre Avdullah Hoti després de la caiguda de l’anterior Executiu de Pristina, liderat per Albin Kurti, com a conseqüència d’una moció de censura. 

Temes:

Kosovo