reaccions

El triomf de Biden suscita silenci a la Xina i Rússia i esperança a l'Iran

El primer ministre israelià felicita el demòcrata mentre dona les gràcies a Trump, el seu aliat principal

zentauroepp55801065 file photo  iranian president hassan rouhani attends a meeti201108162724

zentauroepp55801065 file photo iranian president hassan rouhani attends a meeti201108162724 / SPUTNIK

2
Es llegeix en minuts
Efe

La repercussió internacional del triomf del demòcrata Joe Biden en les eleccions presidencials als EUA es reflecteix en les nombroses reaccions a la seva victòria, entre les quals destaquen en les últimes hores la posició de l’Iran o també el silenci que mantenen fins ara la Xina del president Xi Jinping i la Rússia de Vladímir Putin. 

L’Iran ha expressat la seva opinió a través del primer vicepresident del país, Eshaq Jahanguiri, que en el seu compte de Twitter ha escrit: «Esperem veure un canvi en les polítiques destructives dels EUA i un retorn a la llei, els compromisos internacionals i el respecte a les nacions». 

Un dels grans aliats de Trump i enemic del règim de Teheran, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no s’ha pronunciat fins avui. I és que amb la derrota del republicà, Netanyahu perd un gran soci. Tot i així, el dirigent israelià ha felicitat Biden i Kamala Harris i ha donat les gràcies al seu aliat Trump. Ara Netanyahu s’haurà de preparar per tractar amb un nou Executiu demòcrata que es preveu menys favorable a les seves postures dretanes i més reticent a l’expansió colonial israeliana en territori palestí ocupat i a l’annexió de territoris, a la qual va donar el vistiplau el pla de pau per a la regió de Trump.

El president palestí, Mahmud Abbas, per la seva banda, ha assegurat que «espera treballar» amb Biden «per millorar les relacions» amb els EUA, seriosament perjudicades durant la presidència de Trump, «i aconseguir la llibertat» i «independència» del poble palestí. El lideratge palestí va tallar els seus vincles amb la Casa Blanca després que Trump reconegués Jerusalem com a capital israeliana i traslladés allà la seva ambaixada, un pas que va trencar amb el consens internacional sobre la Ciutat Santa, la part oriental de la qual reclamen els palestins com a capital del seu futur Estat.

Vincle transatlàntic

Notícies relacionades

Treballar per reforçar el vincle transatlàntic després de quatre anys de deteriorament amb Trump és el desig que va expressar el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, que ha considerat Biden un «fort partidari» de l’organització. Durant els seus quatre anys de mandat, el president republicà ha qüestionat la importància de l’OTAN, una aliança per a la defensa mútua establerta en 1949, així com el paper que hi juguen els EUA.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recupera l’esperança de reconstruir els seus vincles amb Washington després de la victòria de Biden, que va prometre durant la seva campanya aturar el procés de sortida del seu país d’aquesta entitat multilateral. «Felicitacions al president electe Joe Biden i a la vicepresidenta electa Kamala Harris. Els meus col·legues de l’OMS i jo tenim moltes ganes de treballar amb vostès i els seus equips», ha dit el director general de l’Organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus.