crisi sanitària global

Itàlia aprova més ajuts financers per pal·liar els efectes de la pandèmia

La suma d'aquest nou pla no ha sigut encara divulgada oficialment, però la premsa l'estima en uns 2.500 millons d'euros

zentauroepp55782665 turin  italy   07 11 2020   clothing vendors at a street mar201107170055

zentauroepp55782665 turin italy 07 11 2020 clothing vendors at a street mar201107170055 / Alessandro Di Marco

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern italià va decidir la nit de divendres a dissabte aprovar noves mesures financeres de recolzament als sectors i a les famílies més afectats per la pandèmia del nou coronavirus. La suma d’aquest nou pla d’ajuda no va ser divulgada oficialment, però els mitjans italians van esmentar uns 2.500 milions d’euros (2.960 milions de dòlars).

Les mesures financeres preveuen un fons que financi de forma automàtica les activitats econòmiques de les regions confinades o un fons per compensar les pèrdues de les botigues situades en centres comercials, que hauran de tancar els caps de setmana. També es preveu un bo de 1.000 euros per ajudar en la cura dels menors, en regions on els centres escolars estiguin tancats.

L’Executiu va decidir instaurar un toc de queda nocturn a tot el territori nacional des de divendres i confinar quatre regions en les quals la situació epidemiològica era especialment greu, Llombardia, Piemont, Calàbria i la Vall d’Aosta. En aquestes regions, considerades zones vermelles pel grau d’incidència de la pandèma, s’ha establert un confinament tou en el qual s’ha prohibit abandonar la regió i sortir del domicili si no és per anar a treballar, fer la compra, o per motius de salut o altres urgències.

S’han tancat botigues, bars i restaurants, però no els supermercats, i altres activitats laborals com les fàbriques, perruqueries, quioscos, estancs i farmàcies. A més les escoles han tancat només per als alumnes més grans de 12 anys.

Costos socials i polítics

El ministre de Sanitat italià, Roberto Speranza, va explicar que en les pròximes 48 hores s’avaluaran les dades dels contagis de coronavirus i es podran estendre els tancaments a altres regions. «Veurem les noves dades i si és necessari hi haurà altres ordenances», és a dir, noves regions considerades zona vermella o taronja, ha dit avui Speranza en una entrevista al diari «Fatto Quotidiano».

Notícies relacionades

Itàlia, amb més de 40.000 morts per coronavirus, viu un ressorgiment de la pandèmia i està prenent mesures localitzades per evitar un reconfinament general, els costos socials i polítics del qual serien molt alts.

S’estima que el país registrarà una recessió d’entre 9 i 11,5% del seu PIB aquest any, la pitjor des de la segona guerra mundial.