BATALLA PER LA CASA BLANCA

Eleccions 2020: les enquestes també han fallat als EUA

L'ajustat resultat que es presagia refuta el clar avantatge que els sondejos li atorgaven a Biden

Ambiente en el colegio electoral de la antigua Stone School en Hillsboro, Virginia.

Ambiente en el colegio electoral de la antigua Stone School en Hillsboro, Virginia. / AFP / ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico

El fiasco de les enquestes electorals no és patrimoni d’Espanya. Les eleccions presidencials als Estats Units han deixat als peus dels cavalls tots els sondejos d’estimació de vot publicats durant la campanya. La mitjana de les projeccions elaborades fins a la mateixa jornada electoral vaticinaven un triomf sobrat del candidat demòcrata, Joe Biden. L’escrutini no ha acabat, però la incertesa en tres estats clau i les perspectives d’una batalla política i judicial permeten anticipar que el vencedor dels comicis ho serà per un estret marge. [Seguiu els resultats de les eleccions als EUA en directe.]

Tot i que Trump havia aconseguit retallar gairebé en un punt l’avantatge de Biden en plena jornada electoral, aquesta diferència a favor de l’aspirant demòcrata estava situada en 6,9 punts percentuals en la intenció de vot a nivell nacional, segons la mitjana de diferents sondejos elaborada per la web de notícies polítiques nord-americana Real Clear Politics. L’última actualització d’aquesta mitjana atorgava a Biden 216 vots electorals i a Trump, 125. En el cas del candidat republicà, a aquesta hora ja ha collit 213 compromissaris.

Les fonts utilitzades per fer la mitjana, de forma individual, constaten l’avantatge del que va ser vicepresident amb oscil·lacions entre els 3 punts percentuals i 11 punts.

Si s’observa el mapa del país a grans trets, Biden ha aconseguit el triomf a tota la costa oest, a més de gran part de la façana atlàntica del país, així com amb l’estat clau d’Arizona, a part de ColoradoNou MèxicIllinois i Minnesota.

El mapa, en canvi, es tenyeix de vermell, el color dels republicans, en àrees del centre i el sud dels EUA, com AlabamaArkansasIowaMississipíMissouriDakota del Nord i Dakota del Sud, entre d’altres; però sobretot han donat ales a Trump els estats frontissa d’Ohio,  Texas i Florida.

Així que, de moment, sembla que el mandatari aguanta l’envestida de Biden, que donaven per feta la major part de les enquestes, cosa que ha portat la passada nit a una espècie de sensació del que ja es va viure el 2016, quan els sondejos aventuraven la victòria de la llavors candidata demòcrata, Hillary Clinton, que va acabar perdent.

Notícies relacionades

En els últims mesos, Biden havia superat fàcilment Trump en la mitjana d’intenció de vot i en les últimes setmanes, fins i tot, l’havia augmentat.

En les anteriors eleccions, el 2016, les enquestes eren molt més ajustades i els contrincants, el republicà Donald Trump i la demòcrata Hillay Clinton, amb prou feines estaven separats per un parell de punts poc abans del dia de les eleccions.