Alarma a França

Turquia i els líders europeus condemnen l'atemptat de Niça

«Els cristians no s'han de convertir en un símbol a destruir», afirma el portaveu de la Conferència de Bisbes de França

zentauroepp55646605 niza201029102618

zentauroepp55646605 niza201029102618 / VALERY HACHE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Allau de reaccions a l’atemptat de Niça.  Els líders europeus han condemnat de manera unànime l’atac a la catedral de Notre-Dame de Niça que ha acabat amb la mort de tres persones. «Consternació», «indignació» i «crim cruel» són part dels sentiments expressats per dirigents com la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i el britànic Boris Johnson, que ha qualificat l’atac de «bàrbar». També ha expressat la seva condemna a l’«abominable acte» el Govern espanyol a través d’un comunicat del Ministeri d’Exteriors 

El papa Francesc ha demanat «el cessament de la violència» i que la societat torni a «veure’s com germans i germanes, no com enemics». «És un moment de dolor en un temps de confusió. El terrorisme i la violència no es poden acceptar. L’atac d’avui ha sembrat mort en un lloc d’amor i consolació com és la casa del Senyor», ha afirmat en un comunicat el portaveu de la Santa Seu, Matteo Bruni.

La Conferència de Bisbes de França (CEF) ha descrit com a «inqualificable» l’atac i ha afirmat que «els cristians no s’han de convertir en un símbol a destruir». «Estem commoguts, molt afectats i encara sorpresos per aquesta mena d’actes indescriptibles», ha assenyalat el portaveu de la CEF, el pare Hugues de Woillemont. «És urgent lluitar contra la gangrena del terrorisme i posar en marxa una fraternitat concreta al nostre país», ha afegit.

Escalada de tensió

El Govern conservador islamista de Turquia també ha condemnat «enèrgicament» l’atac terrorista i ha destacat que «cap raó pot justificar l’assassinat d’una persona o justificar la violència». El ministeri d’Exteriors turc assenyala en un comunicat emès en la seva pàgina web que aquells que «organitzen un atac tan brutal en un lloc sagrat de culte no respecten els valors religiosos, humanitaris i morals».  La condemna de Turquia es produeix en el marc de l’escalada de tensions entre França i Turquia després que el setmanari ‘Charlie Hebdo’ publiqués una discutida caricatura d’Erdogan.

Notícies relacionades

El president nord-americà, Donald Trump, ha brindat igualment el seu suport a França: «Els Estats Units estan del bàndol del seu aliat més antic en aquesta lluita». El president rus, Vladímir Putin, per la seva banda, ha dit en un missatge dirigit al seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que «el cínic i cruel crim» li genera especial indignació per haver-se produït dins d’una església. També ha expressat la seva pena el secretari general de l’ONU, António Guterres.

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, s’ha afegit a la condemna d’aquest atemptat terrorista «atroç i brutal». El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha dit que se sent «profundament commocionat» per l’atac i ha formulat una crida a la unitat «contra la violència i els que inciten i propaguen l’odi». En un missatge a Twitter, Sassoli apunta que «el dolor el sentim tots nosaltres a Europa». «Tota la meva solidaritat amb França i els francesos. Els meus pensaments són per a les víctimes de l’atac abominable de Niça i per als seus familiars. Tot Europa està amb vosaltres», ha escrit a Twitter, per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel.