'Charlie Hebdo' caricaturitza Erdogan bevent cervesa i aixecant la faldilla a una dona

El projecte francès contra el «separatisme islamista» i la defensa de les caricatures de Mahoma alimenten les tensions entre les dues potències

El president turc qualifica de «canalles» els responsables de la publicació

elafhyewkaeynq7

elafhyewkaeynq7

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Les tensions entre França i Turquia estan lluny de dissipar-se. El setmanari satíric ‘Charlie Hebdo’ ha posat una mica més de llenya al foc amb la seva última portada: una caricatura del president turc bevent una cervesa i aixecant la faldilla a una dona amb vel. Les autoritats turques no han tardat a reaccionar, condemnant «aquest esforç totalment menyspreable d’aquesta publicació per difondre el seu racisme i el seu odi cultural».

Erdogan ha qualificat la publicació de «vil atac» contra la seva persona. «No he mirat aquesta caricatura [...] És inútil dir res sobre aquests canalles», ha declarat durant un discurs a Ankara. «Sabem que l’objectiu no soc jo, sinó els nostres valors», ha afegit.

Pel principal conseller de Recep Tayyip ErdoganFahrettin Altun, la portada del setmanari forma part del «programa antimusulmà liderat per Emmanuel Macron». El projecte contra el «separatisme islamista» i la defensa de la publicació de les caricatures del profeta Mahoma sembla que són els eixos vertebrats d’aquesta ofensiva.

En un comunicat, la presidència turca ha anunciat que prendrà les mesures «judicials i diplomàtiques necessàries» contra la revista francesa. I la fiscalia ha obert una investigació contra ‘Charlie Hebdo’ per entendre que pot ser que hagi violat el Codi Penal turc, segons ha informat l’agència de notícies oficial Anatolia.

Aquest mateix diumenge, Macron va retirar temporalment el seu ambaixador a Ankara, després de rebre un crític comentari del seu homòleg turc: «¿Quin problema té Macron amb l’islam, quin problema té amb els musulmans? Macron necessita una teràpia d’atenció mental», va etzibar Erdogan, criticant la promoció de les caricatures de Mahoma del mandatari francès. 

Crida al boicot

Des d’aleshores, Turquia lidera l’onada de crítiques contra el discurs de Macron, especialment contra les seves paraules fomentant la publicació de les controvertides caricatures durant l’homenatge dedicat a l’última víctima del terrorisme islamista a França, el professor Samuel Paty, decapitat per utilitzar aquestes il·lustracions en una classe sobre llibertat d’expressió. «Defensarem la llibertat que vostè ensenyava tan bé i sostindrem el laïcisme, no renunciarem a les caricatures», va prometre el president francès.

Notícies relacionades

Un al·legat que es tradueix ja en una ofensiva de diversos països musulmans, liderats principalment per Turquia, a través d’una crida al boicot de productes francesos. Els carrers de l’Iran, el Pakistan, Jordània i Kuwait han vist desfilar múltiples protestes contra la posició francesa. 

Malgrat les crítiques, Macron no té previst afluixar: «Res ens farà retrocedir, mai [...] Seguirem. Respectem totes les diferències en un esperit de pau. Mai acceptem el discurs d’odi i defensem el debat raonable», va escriure en el seu compte de Twitter. Una posició compartida per ‘Charlie Hebdo’, com ho demostra la seva provocativa portada.