LA PANDÈMIA EN EL GEGANT EUROASIÀTIC

Rússia imposa 'manu militari' mascaretes i guants i aconsella tancar locals nocturns

Amb més d'un milió i mig d'infectats, és el quart país del món més afectat per la Covid-19 després dels EUA, l'Índia i el Brasil

zentauroepp55615799 people wearing face masks walk in a park  amid the outbreak 201027181324

zentauroepp55615799 people wearing face masks walk in a park amid the outbreak 201027181324 / EVGENIA NOVOZHENINA

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia, es va acabar la relativa tolerància amb aquells que desatenen la recomanació de portar mascaretes i guants en els espais públics. Rospotrebnadzor, l’organisme estatal encarregat de vetllar pel benestar dels consumidors, ha ordenat a les autoritats regionals que imposin l’ús d’aquestes peces en parquingsascensors, taxis, transport públic i espais freqüentats per multituds.  

Aquest dimarts, al metro de Moscou, empleats de seguretat s’apostaven en els accessos a les estacions i obligaven els passatgers despistats a adquirir un set de guants o una mascareta  per un preu de 20 rubles (0,22 euros). A diferència del que es va poder observar en els dies passats, als combois no s’entreveia cap rostre que portés al descobert el nas ni la boca.

Des de ja fa temps, s’han intensificat les mesures d’higiene a tota la xarxa del metropolità moscovita, on els accessos als túnels ferroviaris es fan mitjançant grans escales mecàniques els passamans de les quals són tocats per milions de viatgers al dia. Petites instal·lacions dotades de sabó asèptic permeten als viatgers desinfectar-se les mans abans de tornar al carrer.

Recomanació 

Notícies relacionades

Rospotrebnadzor també ha aconsellat el tancament de restaurants i locals d’oci entre les 23 i les 6 hores. Al principi, es va informar que la mesura era d’obligat compliment tot i que posteriorment es va aclarir que es tractava d’una recomanació. Els responsables municipals de Moscou ja han advertit que no tenen pensat implementar aquesta mesura, ja que consideren suficient la recent implantació d’un codi Q en aquests establiments que permet, en cas de necessitat, rastrejar possibles infectats.

I és que les xifres epidemiològiques de Rússia tornen a disparar-se, igual com succeeix a molts països d’Europa. De fet, amb més d’1,5 milions d’infectats, és el quart país amb més afectació per darrere dels EUA, l’Índia i el Brasil. Aquest dimarts, les autoritats han comptabilitzat més de 16.000 nous contagis i 320 defuncions com a conseqüència de la Covid-19. El Govern descarta imposar un confinament total, com va succeir durant la primavera, i insisteix que el seu sistema sanitari està més ben preparat per a aquesta segona onada d’infeccions.