Pandèmia global

Enfrontaments a Nàpols entre policia i manifestants contra el toc de queda

Centenars de persones han sortit als carrers de la ciutat italiana al crit de «si ho tanques, ho pagues»

Naples (Italy), 23/10/2020.- Hundreds of people clash against police during the protest over the curfew and the prospect of lockdown in Naples, Italy, 23 October 2020. The governor of Campania ordered from 23 October, a curfew from 11 p.m. till morning due to spike in coronavirus infections in the region. (Protestas, Italia, Nápoles) EFE/EPA/STRINGER

Naples (Italy), 23/10/2020.- Hundreds of people clash against police during the protest over the curfew and the prospect of lockdown in Naples, Italy, 23 October 2020. The governor of Campania ordered from 23 October, a curfew from 11 p.m. till morning due to spike in coronavirus infections in the region. (Protestas, Italia, Nápoles) EFE/EPA/STRINGER / STRINGER (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Nit de divendres molt tensa a Nàpols. La policia es va enfrontar a centenars de joves que van sortir al carrer a la ciutat italiana per protestar contra el toc de queda nocturn decretat a la regió de la Campània per frenar la nova onada de coronavirus. Cap a les 23.00 hores, inici del toc de queda vigent fins a les 05.00 hores, uns quants centenars de persones, la majoria joves, van cremar contenidors i van llançar projectils contra els agents antiavalots al centre de la ciutat.

Després d’anys es van tornar a veure a Itàlia escenes de guerrilla urbana, que segons els mitjans locals va ser insuflada per la Camorra, la màfia local, i els «centres socials» de tarannà anarcoesquerrà. A l’arribar davant la seu del Govern regional, els manifestants que utilitzaven les mascaretes per amagar tot el rostre, van etzibar al president, Vincenzo De Luca: Tu ens tanques, tu ens pagues. La policia va haver de llançar gasos lacrimògens que van inundar de fum els estrets carrers de la ciutat, derivant en escenes surrealistes i omplint de drama la primera nit nacional de toc de queda.

La dràstica mesura es va produir després de l’alarma llançada divendres per 100 científics que han escrit al president de la República, Sergio Mattarella, i el cap del Govern, Giuseppe Conte. «Cal assumir mesures urgents i dràstiques en els pròxims dos o tres dies», diu la seva missiva. Amb referència als arguments que addueixen que no es pot bloquejar l’activitat econòmica, els científics asseguren que «prendre mesures eficaces ara serveix precisament per salvar l’economia i els llocs de feina». «Com més temps s’esperi, les mesures hauran de ser més dures, durar més temps i produir, en conseqüència, un impacte econòmic més gran».

Pèrdues milionàries

Diversos organismes han calculat que un toc de queda nacional només per als bars i el sector gastronòmic causarà pèrdues per 1.300 milions d’euros i els sindicats estan negociant amb la patronal una difícil prorroga del bloqueig dels acomiadaments que duri fins al març del 2021.

Notícies relacionades

Les xifres de l’Institut Superior de Sanitat de divendres donaven 19.143 nous contagis en les últimes 24 hores i un índex de contagi del 9,4% per cada 100 Pcr i gairebé un 150% de positius cada 100.000 habitants. Es tracta de xifres millors que les d’altres països de la UE, però que a Itàlia estan augmentant d’una manera exponencial: en tres dies s’ha passat del 7,5% al 9,4% de divendres. Les ucis presenten un índex d’ocupació del 18% que, segons l’ISS arribarà al 70% o el 80% a final de mes, és a dir en una setmana. A Milà han reobert aquest divendres un hospital per tractar la Covid aixecat l’abril a l’antiga fira de la ciutat.

Les manifestacions van ser convocades a les xarxes socials per desafiar el toc de queda imposat en aquesta regió, igual com al Laci, la regió de Roma, i a la Llombardia, on hi ha Milà.