nou protocol

Conte firma el decret que tanca els bars d'Itàlia a mitjanit

L'Executiu italià posa límits a les reunions privades i els casaments i veta els esports de contacte

Les excursions d'escolars i els esports de contacte queden eliminats

06/07/2020 Una prueba de coronavirus en la capital de Italia, Roma

06/07/2020 Una prueba de coronavirus en la capital de Italia, Roma / Mauro Scrobogna/LaPresse via ZUM (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH

Els bars italians tancaran a les 00.00 hores i des de les 21.00 h no es podran prendre begudes dempeus a l’exterior. Al país, tampoc es podran organitzar viatges escolars, ni practicar esports que comportin contacte entre els participants. Els nòvios no podran convidar més de 30 persones als casaments. Aquestes són algunes de les mesures del decret que ha firmat aquest dimarts el primer ministre, Giuseppe Conte.

Tot i que respecte a altres països europeus el país ofereixi una millor situació de la pandèmia, aquest dilluns s’han registrat 4.619 nous contagis, 39 morts i 32 ingressats a les ucis. Aquestes últimes han arribat a una ocupació nacional del 7,5%.

A més de les citades, el primer decret restrictiu disminueix a 1.000 l’aforament màxim dels espectacles i la quarantena dels positius disminueix de 14 dies a 10, mentre que un sol PCR negatiu serà suficient perquè els positius puguin tornar a sortir al carrer. «Excloc que s’hagi previst un nou confinament nacional, si de cas serà d’àmbit local», ha dit Conte.

Notícies relacionades

Abans del Consell de Ministres, Conte s’ha reunit en remot amb tots els presidents autonòmics, com és habitual des de fa mesos, per presentar-los el nou decret. Els presidents regionals han demanat a l’Executiu que les classes per als centres de grau superior es desenvolupin a distància i que es rebaixi la capacitat màxima del transport públic de l’actual 80% a un percentatge inferior, ja que a les hores punta del dia les mesures de protecció resulten insuficients a causa de les aglomeracions.

Segons les estadístiques de l’Institut Superior de Sanitat (ISS), la majoria dels contagis (35%) es produeixen en l’àmbit familiar i en els transports (7%). Per aquesta raó el decret en via de ser aprovat inclou una «forta recomanació» del Govern perquè dins les vivendes s’utilitzin les mascaretes quan siguin presents persones que no formen part del nucli familiar i que, en qualsevol cas, no se superi la presència de més de sis persones a les cases.