INVESTIGACIÓ DE L'ATEMPTAT

Samuel Paty: 10 dies d'assetjament a les xarxes que van acabar amb el seu assassinat

La Fiscalia Antiterrorista processa set persones per la seva presumpta implicació en l'atemptat

L'assassí va buscar a Twitter la seva víctima, que va ser objecte d'una campanya d'assetjament per mostrar les caricatures de Mahoma a classe

zentauroepp55534777 file photo  candles are lit at a makeshift memorial as peopl201023164627

zentauroepp55534777 file photo candles are lit at a makeshift memorial as peopl201023164627 / ERIC GAILLARD

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

La tarda del divendres 16 d’octubre, Samuel Paty es va acomiadar dels seus alumnes desitjant-los bones vacances. Seria l’última vegada que veurien el seu professor de geografia i història. El mestre, de 47 anys, va ser assassinat a la sortida de l’escola Bois-d’Aulne, a Conflans-Sainte-Honorine, un tranquil municipi residencial als afores de París. El seu botxí, Abdoullakh Anzorov, un jove rus d’origen txetxè de 18 anys, va acabar brutalment amb la seva vida decapitant-lo «en nom d’Al·là, el Tot misericordiós». Una tragèdia amb origen en una classe sobre llibertat d’expressió, il·lustrada pel mestre amb les caricatures del profeta Mahoma publicades pel setmanari satíric ‘Charlie Hebdo’. Una setmana després de l’atemptat terrorista, França continua perplexa intentant recuperar l’equilibri després de veure un dels seus principals pilars, l’escola, convertit en objectiu gihadista.

La Fiscalia Nacional Antiterrorista, encarregada d’aclarir els racons de l’atac, ha decidit processar set persones per la seva presumpta implicació en el succés. Totes elles haurien participat, d’una manera o d’una altra, en la mort de Paty, víctima d’una campanya d’assetjament i demolició que va començar a les xarxes socials i va acabar amb la seva tràgica mort.

Nociva campanya a les xarxes socials

Tot va començar el 5 d’octubre, quan el mestre va impartir una lliçó sobre la llibertat d’expressió als seus alumnes de 4t –13 anys–, convidant els seus estudiants musulmans a sortir de classe per evitar ofendre’ls amb les imatges elegides per il·lustrar el tema: diverses caricatures de Mahoma. L’endemà, Samuel Paty va repetir la mateixa estratègia sense que cap alumne optés per abandonar l’aula. Malgrat les bones intencions, les seves classes es van convertir en objecte de crítiques entre els pares de certs alumnes i un d’ells, Brahim C., va iniciar una veritable campanya per denigrar el professor i el seu mètode d’ensenyament a través de diversos vídeos que es van propagar com la pólvora a través d’internet. Abdelhakim Sefrioui, conegut militant islamista radical, també va participar en l’elaboració de les esmentades gravacions.

«Ara està clar que el professor va ser designat com a objectiu a les xarxes socials [per Brahim C., el pare d’una alumna, i Sefrioui] mitjançant maniobres i la reinterpretació dels fets», va explicar la Fiscalia Antiterrorista, abans d’anunciar, aquest dimecres, la imputació dels dos per «complicitat en un assassinat terrorista». Les indagacions policials revelades per diversos mitjans de comunicació francesos provarien, a més, que Abdoullakh Anzorov, abatut per la policia després de resistir-se al seu arrest, va intercanviar diversos missatges amb el pare i autor dels vídeos dies abans de l’incident.

Apologia del gihadisme

Segons les informacions publicades pel diari ‘Le Monde’, el jove txetxè, radical que va passar desapercebut pel radar dels serveis d’intel·ligència malgrat les seves nombroses apologies de la gihad a les xarxes socials, hauria utilitzat el seu compte de Twitter per localitzar les seves possibles víctimes, un treball de rastreig que va començar el 25 de setembre, després de l’atac perpetrat a les portes de l’antiga seu de ‘Charlie Hebdo’ per un pakistanès que tenia l’objectiu de castigar el diari per haver tornat a publicar les caricatures del profeta. Gràcies als vídeos contra Paty, en els quals apareixia el nom del mestre i de la seva escola, hauria trobat la seva víctima perfecta.

Anzorov coneixia el nom del professor, però desconeixia el seu rostre. Per identificar-lo, hauria pagat a diversos estudiants perquè l’assenyalessin a la sortida de l’escola. Dos d’ells, de 14 i 15 anys, acusats per la Fiscalia de «complicitat en l’assassinat en relació amb una empresa terrorista», haurien rebut entre 300 i 350 euros» per identificar el mestre.

Tres detinguts en el seu cercle d’amics

Dos amics del jove txetxè, que es van presentar per iniciativa pròpia davant la policia, es mantenen en detenció provisional acusats de «complicitat en un assassinat terrorista»: un d’ells hauria acompanyat Anzorov a comprar l’arma del crim i l’altre a adquirir dues pistoles AirSoft. Un tercer, Yussuf C., processat per «associació de delinqüents terroristes amb l’objectiu de cometre crims contra les persones» i que, segons la Fiscalia, compartiria «clarament la seva ideologia radical», també es manté sota custòdia policial.

Notícies relacionades

En una setmana, el ministeri públic ha aconseguit reconstruir el mòbil de l’atemptat, si bé encara no ha aconseguit aclarir com Anzorov va arribar fins a les portes de l’escola ni si mantenia una relació amb una organització o cèl·lula terrorista. A través de les dades del seu telèfon, els investigadors haurien descobert que Anzorov va estar en contacte amb almenys dos gihadistes de la zona sirianoiraquiana.

Una setmana després del tràgic succés, les autoritats policials continuen les seves indagacions per desxifrar l’últim atac terrorista comès a França, aquesta vegada contra el cor de la Repúblical’escola i els seus professors