COP A LA REVOLUCIÓ

Saad Hariri, designat de nou primer ministre del Líban un any després de dimitir per les protestes

El dirigent es compromet a formar un govern «ràpid» en un país destrossat per la crisi econòmica i l'explosió de Beirut

zentauroepp55531138 former lebanese prime minister saad hariri delivers a statem201022131511

zentauroepp55531138 former lebanese prime minister saad hariri delivers a statem201022131511 / ANWAR AMRO

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El Líban torna a la casella de sortida. Després de dos mesos i mig sense governSaad Hariri ha sigut nomenat primer ministre. Precisament va ser aquest líder sunnita qui, davant les protestes de la tardor passada, va estar forçat a dimitir. En plena debacle econòmica, aquest nomenament és una violenta bufetada per a la revolució que fa un any somiava amb un Líban millor, un Líban lliure de corrupció. Avui, entre les ruïnes de la seva capital, aquest gest aprofundeix l’abisme  entre la política i la societat libanesa. 

Només 359 dies han separat el líder del Moviment del Futur del càrrec de primer ministre. Amb 64 legisladors a favor, el president Michel Aoun ha nomenat el candidat favorit mentre que 53 parlamentaris s’han abstingut de nomenar-ne un altre d’alternatiu. Hariri ha dit que formarà un govern «ràpid» en un país amb una tradició política complicada amb negociacions que duren mesos. El tres vegades primer ministre s’ha compromès a formar un gabinet d’especialistes. 

La dimissió del Govern de Hassan Diab el passat 10 d’agost, sis dies després de l’explosió del port de Beirut, va abocar el país a la deriva política. En resposta a les reclamacions de regeneració política del president francès, Emmanuel Macron, com a condició prèvia a l’enviament d’ajut econòmic per a la reconstrucció, Aoun va nomenar l’independent Mustafà Adib, que es va veure forçat a renunciar al càrrec després d’un mes de negociacions. A finals de setembre, el bloqueig dels partits xiïtes Hezbol·là i Amal va impossibilitar la formació de govern. Així, Hariri es converteix en el tercer primer ministre nomenat en un any catastròfic per al Líban. 

Durant la vigília del nomenament de Hariri, alguns dels seus seguidors van cremar una instal·lació a la plaça dels Màrtirs de Beirut, epicentre de les protestes que aquest dissabte van complir un any. Desenes de persones van respondre tallant una de les vies principals de la capital. Ràpidament, aquesta matinada s’ha tornat a instal·lar el puny aixcat amb la paraula ‘zaura’, (‘revolució’ en àrab).

Complex sistema polític

«Em dirigeixo als libanesos que pateixen dificultats fins al punt de la desesperació per dir que estic decidit a cenyir-me a la promesa que vaig fer de treballar per detenir el col·lapse que amenaça la nostra economia, la nostra societat i la nostra seguretat», ha assenyalat Hariri. El renovat primer ministre ha promès treballar «per reconstruir el que va ser destruït per la terrible explosió al port de Beirut» davant l’«única i última» oportunitat del país i aplicar «els articles de la iniciativa francesa». El president francès ha visitat el país en dues ocasions després de la deflagració al port per forçar a la classe política libanesa a aplicar reformes per acabar amb la corrupció i rebre ajuts internacionals. 

Saad Hariri va iniciar la seva carrera política després de l’assassinat  del seu pare, l’exprimer ministre Rafiq Hariri, mort el 2005 per un cotxe bomba. El sistema polític libanès, un dels més complexos del món, està ideat per donar cabuda a les 18 sectes religioses que conviuen en el país. Per això el càrrec de primer ministre sempre l’ha d’ocupar un musulmà sunnita; el de president, per un cristià maronita, Michel Aoun des del 2016, i el de president del parlament, per un musulmà xiïta, Nabih Berri des de 1992. La revolució de la tardor passada va congregar milers de libanesos als carrers que es van aixecar contra aquest sistema sectari pres pels antics senyors de la guerra que gaudeixen de barra lliure per a la corrupció

Notícies relacionades

El líder sunnita rep gran part dels seus recolzaments de l’ Aràbia Saudita , l’antiga metròpolis del Líban. Les cristianes Forces Libaneses i la milícia xiïta Hezbol·là, amb 14 i 12 parlamentaris respectivament, no han nomenat cap candidat alternatiu. La imatge d’Aoun, Berri i Hariri en el palau presidencial de Baabda, una instantània amb protagonistes que semblen ser més poderosos que el temps, ha sigut compartida en xarxes socials amb missatges irònics i descoratjadors. Després d’un tràgic 2020, la societat libanesa combat les seves desgràcies amb humor.  

 

Temes:

Líban Beirut