DESENES DE REGISTRES

Operació antiterrorista a França després de la decapitació d'un professor

El dispositiu persegueix els que van fer apologia del crim a les xarxes socials i van mostrar recolzament al moviment islamista

undefined55431432 police stand at cordoned off area during an outing ordered b201016190226

undefined55431432 police stand at cordoned off area during an outing ordered b201016190226 / LUCAS BARIOULET

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La policia francesa ha iniciat una operació aquest dilluns al matí a França contra «desenes d’individus» relacionats amb el moviment islamista, ha anunciat el ministre de l’Interior, Gerald Darmanin, després d’afirmar que el professor d’història decapitat divendres va ser víctima d’una «fàtua».

«Clarament van emetre una fàtua contra el professor», ha dit Darmanin a la ràdio Europe 1, assenyalant els sospitosos sota custòdia. S’han obert més de 80 investigacions per odi després d’investigar els missatges d’apologia del crim que es van emetre a les xarxes socials. La policia francesa ha portat a terme diverses detencions en relació amb l’assassinat, segons ha explicat el ministre. «Ja hi ha hagut detencions des de diumenge. Des d’aquest matí, hi ha i hi haurà operacions policials. Són moltes i afecten desenes d’individus», ha precisat.

Investigació en curs

La Fiscalia Nacional Antiterrorista s’encarrega d’aclarir els detalls dels fets en el marc d’una investigació oberta per «assassinat amb connexió amb associació criminal terrorista». El presumpte responsable de l’atac, que es va resistir al seu arrest, va ser abatut per la policia a la comuna limítrofa d’Éragny. Les autoritats es van veure obligades a establir un important perímetre de seguretat perquè temien la presència d’artefactes explosius al cos de l’agressor. 

A més, el ministre ha avançat que els serveis de l’Estat faran «visites» a associacions vinculades amb l’integrisme islàmic i que el Consell de Ministres decidirà la dissolució d’algunes, a petició del president, Emmanuel Macron. Ha esmentat en concret el Comitè Contra la Islamofòbia (CCI), una organització que ha estat en el punt de mira de les autoritats des de fa temps, però ha assenyalat que hi ha «centenars» d’associacions sota la lupa de la Justícia. L’objectiu és «enviar el missatge que qui amenaça la República no tindrà respir» de la Justícia, ha afirmat Darmanin.

A més, el ministre ja havia anunciat aquest diumenge que havia instruït els prefectes (caps de policia departamentals) perquè procedissin a l’expulsió de 231 estrangers que resideixen il·legalment al país i que estan fitxats per la seva radicalització islamista. N’hi ha 180 d’aquests que estan actualment empresonats.

Mesures contra el terrorisme islamista

Aquesta operació policial es va anunciar poques hores després que diumenge a la nit acabés una reunió del Consell Nacional de Defensa, encapçalat per Macron, i en la qual es van estudiar mesures en diversos fronts per intensificar la lluita contra el terrorisme islamista.

La reunió va esbossar un pla que es preveu presentar en els pròxims dies. Un dels punts principals és fer un seguiment més estret d’individus i associacions que promoguin punts de vista radicals islamistes, amb accions més decidides de les autoritats.

També es reforçarà el control de missatges islamistes a les xarxes socials, amb més mitjans per fer seguiment i actuar contra els seus autors. Un altre punt inclou reforçar la vigilància i la seguretat als centres educatius, i la protecció dels docents quan sorgeixin problemes relacionats amb el radicalisme.

En aquest sentit, el portaveu del Govern, Gabriel Attal, va denunciar diumenge en una entrevista televisiva «el linxament públic» que va patir Paty abans del seu assassinat, i va demanar «una resposta absolutament exemplar» contra els seus autors.

Una «fàtua»

El pare d’una alumna de l’institut on ensenyava Paty i un conegut activista islamista van divulgar dies abans de l’assassinat diversos vídeos per xarxes socials contra el professor, en els quals es divulgava informació personal detallada seva.

Notícies relacionades

Fins i tot, un vídeo tenia el presumpte testimoni d’una alumna que, en realitat, mai va assistir a la classe en què es van mostrar les caricatures de Mahoma.

Aquests dos homes «van llançar una fàtua contra el professor», ha denunciat Darmanin.