MEMBRE DE LA UE

Xipre posa fi als seus «visats daurats» per casos de corrupció

El president del Parlament, Dimitris Siluris, està implicat en la venda de passaports a inversors amb antecedents penals

dimitris-chipre-cortada

dimitris-chipre-cortada

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Xipre ha anunciat el final del seu programa Ciutadania per Inversió, els coneguts ‘visats daurats’, després de fer-se pública la presumpta implicació del president del Parlament, Dimitris Siluris, en un escàndol de venda de passaports a inversors amb antecedents penals que no compleixen els criteris necessaris per poder moure’s lliurement per la Unió Europea (UE). La desaparició del programa entrarà en vigor l’1 de novembre.

D’acord amb el programa, un inversor obté el passaport xipriota a l’invertir dos milions d’euros en béns immobles i donar 100.000 euros al fons de recerca i desenvolupament del Govern, més 100.000 a l’Organització de Desenvolupament de la Terra.

La cadena de televisió Al Jazeera ha publicat un vídeo en el qual el president del Parlament xipriota es reunia amb periodistes proveïts de càmeres ocultes que van dir representar un inversor fictici. L’inversor en qüestió era un empresari d’èxit xinès que s’havia escapat del país després de ser condemnat en absència a set anys de presó per suborn i blanqueig de diners.

Els periodistes es van reunir amb Siluris i el parlamentari Jristakis Jovanis, que també és un dels constructors més grans de Xipre, així com amb advocats i agents immobiliaris per negociar un passaport xipriota per a l’empresari xinès.

Procés oficial i extraoficial

En el vídeo, de gairebé una hora, Al Jazeera demostra que, per obtenir un passaport xipriota i, per tant, de la UE, a través d’una inversió, hi ha un procés oficial i un altre d’extraoficial, que requereix més diners per «als casos difícils».

«Li podeu dir, sense esmentar el meu nom ni el de cap altre, que tindrà el recolzament total de Xipre. En qualsevol àmbit. Polític, econòmic, social, tot, ¿d’acord?», assegura Siluris en el vídeo.

Després d’anunciar-se la cancel·lació del programa, Jovanis va anunciar la seva dimissió com a diputat i membre del comitè central del partit AKEL. Siluris, per la seva banda, va emetre un comunicat en el qual va demanar perdó per embrutar la figura del president del Parlament i va assegurar que dimitirà el dilluns 19 fins que la investigació estigui completada.

Al Jazeera ja va publicar a l’agost la investigació The Cyprus Papers, en què va identificar, gràcies a la filtració de 1.400 documents, diversos individus que havien obtingut la ciutadania xipriota a través d’aquest programa d’inversió malgrat ser delinqüents condemnats o fugitius.

El programa va ser llançat per Xipre després de la crisi econòmica del 2013 que va sacsejar el país, i gràcies a aquest ha ingressat més de set mil milions d’euros.

Després de la publicació de The Cyprus Papers, el Govern va defensar el programa i va assegurar que amb el pas dels anys han millorat les llacunes legals i la verificació d’antecedents dels sol·licitants.

Per obtenir permisos de residència permanent a Xipre per a tota la família (inclosos els pares del sol·licitant principal, el seu cònjuge i els fills al seu càrrec de fins a 25 anys), el sol·licitant ha d’invertir 300.000 euros en propietats immobiliàries.

Notícies relacionades

Fins avui s’han beneficiat d’aquest programa 7.000 inversors, entre els quals hi ha russos, xinesos i ucraïnesos involucrats en casos de corrupció.

Al setembre la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, va afirmar que no es tolerarien les violacions de l’Estat de dret amb els visats daurats. «Els valors europeus no estan a la venda», va dir Von der Leyen.