09 d’ag 2020

Anar al contingut

Itàlia comença els assajos en humans d'una possible vacuna contra la Covid-19

El medicament, que ja ha tingut èxit en animals, es provarà en 90 individus sans, dels quals 45 són persones d'entre 18 i 55 anys, i 45 són gent gran d'entre 65 i 85 anys

irene Savio

Itàlia comença els assajos en humans d'una possible vacuna contra la Covid-19

El Ministeri de Salut d’Itàlia ha informat aquest divendres del començament de l’experimentació en humans d’una possible vacuna contra la Covid-19.

«És una bona notícia que el centre d’investigació de l’hospital Lazzaro Spallanzani de Roma i el Policlínic G.B. Rossi de Verona iniciïn les proves amb els primers voluntaris», ha assegurat el ministre de Salut italià, Roberto Speranza.

La candidata a vacuna anticoronavirus, coneguda com a GRAd-COV2, és un producte elaborat per l’empresa italiana ReiThera, que ja ha sigut provada amb èxit en animals i que es basa en un vector adenoviral.

Es provarà en 90 individus sans, dels quals 45 són persones d’entre 18 i 55 anys, i 45 són gent gran d’entre 65 i 85 anys, d’acord amb una nota difosa per l’Agència Italiana del Medicament (AIFA, per les sigles en italià).

L’AIFA ha indicat així mateix que els dos grups seran dividits en sis subgrups, cadascun amb 15 participants, que rebran de manera progressiva tres dosis de la possible vacuna. «L’objectiu és avaluar la seguretat i la immunogenicitat de la GRAd-COV2», ha explicat l’AIFA.

Sense data determinada

Les autoritats italianes no han precisat ni quines són les nacionalitats dels voluntaris ni quan s’acabaran els assajos. La candidata de ReiThera va obtenir el vistiplau de l’Institut Superior de Sanitat d’Itàlia i compta amb el recolzament de diferents institucions nacionals, han afegit.

Malgrat alguns lleus augments aquesta setmana del nombre de contagis, la corba epidèmica es manté estable a Itàlia. La incidència acumulativa en la població en els últims set dies és d’1/100.000 persones, i tots els centres de salut són lluny de la criticitat, segons l’últim informe difós. En les últimes 24 hores, s’han registrat nou persones mortes per Covid-19, 379 contagiats i 178 que es van recuperar.

De la mateixa manera, les autoritats han divulgat per primera vegada –fins aquesta setmana es negaven a fer-ho– el nombre de rebrots actius al país. En total, es tracta de 736 focus, dels quals 123 han tingut lloc els últims dies. No obstant, una gran part d’aquests, segons les autoritats, serien focus de poques desenes de persones.