coronavirus

Els Països Baixos registren la primera mort del món per reinfecció de Covid-19

Els científics assumeixen que les reinfeccions continuen «sent excepcions»

zentauroepp55273329 pcr201005131519

zentauroepp55273329 pcr201005131519 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Una dona neerlandesa de 89 anys, un dels 25 casos de reinfecció amb SARS-CoV-2 coneguts al món, va morir pels efectes de la segona vegada que va emmalaltir de Covid-19, agreujats per una forma rara de càncer de medul·la òssia que patia, i es converteix en la primera mort coneguda per una reinfecció de coronavirus.

Segons ha explicat aquest dimarts la viròloga Marion Koopmans, la pacient va haver de ser ingressada a l’hospital en la primera onada de contagis, després d’haver desenvolupat símptomes, com ara febre alta i tos forta, però va ser donada d’alta als cinc dies i va donar negatiu en dos PCR als quals va ser sotmesa després que desapareguessin els símptomes.

La pacient neerlandesa patia també una malaltia coneguda com a macroglobulinèmia de Waldenström, una forma rara de càncer de medul·la òssia, de manera que seu sistema immunològic feia mesos que estava afectat.

Dos mesos després

Dos mesos després d’haver superat la Covid-19, la dona va començar noves sessions de quimioteràpia, però la pacient va començar a tenir febre, a tossir i a patir una forta falta d’aire només dos dies després, motiu pel qual va ser readmesa a l’hospital.

Va ser sotmesa a una PCR, en la qual va donar positiu, però va donar negatiu en dues proves serològiques que se li van fer per detectar si encara tenia anticossos contra el virus a la seva sang, després de la primera vegada que es va contagiar.

Al passar vuit dies de l’admissió hospitalària, l’estat de salut de la pacient es va deteriorar de manera dràstica i va morir dues setmanes després.

Notícies relacionades

«Segurament ha mort al final a causa del coronavirus, però també estava ja molt malalta», ha declarat a la premsa local Koopmans, que participa en un seguiment de les reinfeccions que està fent la Universitat d’Oxford.

La viròloga neerlandesa ha destacat que avui dia hi ha al voltant de 25 casos de reinfeccions coneguts a tot el món, i en la majoria es van desenvolupar símptomes menys greus que durant el primer contagi. Així, els científics assumeixen que les reinfeccions continuen «sent excepcions», tot i que Koopmans creu que «n’hi haurà més», però matisa que «la pregunta important continua sent si això és una cosa típica de la Covid-19», perquè en molts casos el segon contagi va tenir lloc tan sols dos mesos de la primera infecció.