Conflictes armats

Armènia i l'Azerbaidjan acorden una treva humanitària a l'Alt Karabakh

Els dos països han decretat un alto el foc per a l'intercanvi de presoners de guerra i dels cossos dels morts amb la mediació del Comitè Internacional de la Cruz Roja

azerbaiyan-ataques-armenia

azerbaiyan-ataques-armenia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Armènia i l’Azerbaidjan han declarat un alto el foc humanitari a l’Alt Karabakh, per tal d’intercanviar presoners i els cossos dels morts, va informar el Ministeri d’Afers Estrangers rus, que va fer de mitjancer entre les parts.

«Es declara un alto el foc a partir de les 12.00 hores del 10 d’octubre (08.00 GMT) per raons humanitàries per a l’intercanvi de presoners de guerra i altres persones detingudes, i dels cossos dels morts, amb la mediació i sota els criteris del Comitè Internacional de la Cruz Roja (CICR)», diu el comunicat.

Busquen una solució pacífica

Els paràmetres específics del règim de l’alto el foc, que s’instaurarà després de dues setmanes d’intensos combats entre les forces azerbaidjaneses i armènies a l’enclavament separatista, encara s’hauran d’acordar, va aclarir el ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, en una breu compareixença posterior davant els mitjans.

Les dues parts, que van reprendre els combats al Karabakh el 27 de setembre passat, van acordar a més iniciar negociacions substancials» per tal d’arribar «al més aviat possible» a un acord sobre la solució pacífica del conflicte.

Presència internacional

Aquest procés estarà acompanyat pels copresidents dels països del Grup de Minsk de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), és a dir els EUA, Rússia i França, després que tant Armènia com l’Azerbaidjan conformessin avui el format de la mediació internacional.

Notícies relacionades

A l’acord entre les parts es va arribar després de deu hores de negociacions a Moscou entre els ministres d’Afers Exteriors d’Armènia, Zohrab Mnatsakanian, i de l’Azerbaidjan, Kheihun Bayramov, amb la mediació de Lavrov.

L’alto el foc va ser possible després que el president rus, Vladímir Putin, convencés el president azerbaidjanès, Ilham Alíev, i el primer ministre armeni, Nikol Pashinian, de la necessitat d’enviar a Moscou els seus respectius caps de la diplomàcia.