CARRERA A LA CASA BLANCA

Trump genera desconcert amb frenètics i erràtics missatges a Twitter

Contradiccions sobre estímuls econòmics sacsegen els mercats

La llista de contagis en l'òrbita del president no deixa de créixer

zentauroepp55280563 president donald trump  standing on the blue room balcony  w201007191446

zentauroepp55280563 president donald trump standing on the blue room balcony w201007191446 / J Scott Applewhite

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha acostumat des que va arribar al poder a les seves tempestes a Twitter però les de les últimes hores han disparat el desconcert. Des que dilluns va tornar a la Casa Blanca després de passar quatre dies a l’hospital militar Walter Reed pel seu contagi de la Covid-19, el mandatari ha deixat una allau de missatges frenètica i també erràtica. Els d’efectes més clars van ser els contradictoris sobre la seva posició davant la negociació al Congrés de nous estímuls per afrontar la crisi econòmica de la pandèmia, una mateixa de rebuig i recolzament que va fer pujar en una muntanya russa les borses.

Ningú pot explicar per què Trump, que divendres des de l’hospital instava, a Twitter, precisament el Congrés a treballar per aconseguir l’estímul, va anunciar dimarts a la tarda en la xarxa social que havia instat el seu secretari del Tresor a abandonar les converses bipartidistes amb Nancy Pelosi, la demòcrata que presideix la Cambra baixa, assegurant que aprovaria els ajuts després de les eleccions del 3 de novembre. El missatge no només va provocar un ensorrament en els mercats, sinó incredulitat entre analistes electorals sobre com una cosa així podia afavorir l’estratègia electoral del republicà, les perspectives del qual a les urnes s’entristeixen cada dia més segons les enquestes.

Unes hores més tard el mateix dimarts i després aquest dimecres, Trump va fer de nou un gir que aquesta vegada va animar les borses a negociar i aprovar no un gran paquet sinó mesures individuals d’ajuda, des de préstecs a petits negocis fins a 25.000 milions de dòlars per a aerolínies i una nova ronda de xecs de 1.200 dòlars per als nord-americans. Però els missatges contradictoris sobre l’estatus de les converses arribaven des de totes les cantonades de Washington.

La sensació de caos i frenesí s’incrementava amb un torpedinament de tuits i retuits (almenys 50 en dues hores i mitja) amb els quals el president, que no s’ha vist públicament des de l’èpic i polèmicament escenografiat retorn a la Casa Blanca, apuntava a moltes de les seves dianes conegudes: des de les acusacions cap a Barack Obama d’espionatge i intent de «cop» a insults als mitjans o atacs a Joe Biden i Kamala Harris o el ja constant assalt amb fantasmes de frau al vot per correu.

Cacofonia

Tot està embolicat pels dubtes  i la cacofonia que surt des d’una Casa Blanca cada vegada més afectada pels contagis del seu personal. Aquest dimecres, per exemple, l’assessor econòmic Larry Kudlow i el cap de gabinet de Trump, Mark Meadows, es contradeien sobre si el president ha anat ja o no a treballar al Despatx Oval, i no és una qüestió fútil. Encara en un moment de la seva malaltia en què se’l considera infecciós, el president hauria d’estar aïllat. A l’Ala Oest s’ha repartit un memoràndum amb mesures de seguretat i protecció per als qui pugin a la residència presidencial al segon pis o acudeixin al Despatx Oval.

Notícies relacionades

La por dels empleats té explicació. Amb la confirmació dimarts que Stephen Miller, un dels més pròxims assessors del president, també ha donat positiu, creix la llista de contagiats que confirmen el 1600 de Pennsylvania Avenue i l’òrbita presidencial com un focus de contagi. Han donat positiu almenys 34 persones que treballen amb el president o a la Casa Blanca o que van passar per allà des de l’acte de presentació de la jutge Amy Coney Barrett com a nominada per al Suprem.  «És un dels llocs més perillosos del país», deia aquest dimecres Pelosi.

La falta de transparència sobre la salut dels presidents té amplis precedents, però aquesta Casa Blanca suma la falta de credibilitat forjada en els gairebé quatre anys de mandat de Trump. I els dubtes sobre que s’estigui explicant tota la veritat sobre l’estat de salut del president, que segons l’últim comunicat mèdic fa 24 hores que no presenta símptomes i quatre que no té febre, planen sobre la campanya. Tot i que Trump va tuitejar el dimarts que està desitjós de participar en el segon debat presidencial amb Biden el dia 15 a Miami, el candidat demòcrata va replicar que «si (llavors) encara té Covid no hauríem de tenir un debat». I aquest dimecres una portaveu de la campanya de Biden va recordar que «és un format de ‘town hall’, amb ciutadans fent preguntes, així que Trump té l’obligació de demostrar que no és contagiós».

El president perd una altra batalla legal per mantenir en secret els seus impostos

Una vegada més, i ja en van cinc en poc més d’un any, un tribunal dels Estats Units ha dit al president Donald Trump que no té dret de mantenir els seus impostos lluny dels ulls dels investigadors de la fiscalia de Manhattan que tenen sota la lupa el seu historial d’accions financeres.