EXTRADITS DES DE L'IRAQ

Els EUA jutjaran els 'Beatles', autors del segrest i assassinat de periodistes a Síria

L'FBI ha elaborat plans per transportar els dos membres de l'Estat Islàmic des de l'Iraq

zentauroepp48750294 inter201007170531

zentauroepp48750294 inter201007170531

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Dos membres britànics de grup de l’Estat Islàmic conegut com a «Beatles», acusats de torturar i decapitar ostatges a Síria, seran extradits aquest dimecres per l’Iraq als Estats Units per ser jutjats, han informat avui els mitjans nord-americans.

Alexanda Kotey i El Shafi Elsheikh, capturats el 2018 per milícies kurdes a Síria i portats a l’Iraq l’octubre passat, hauran de respondre per la seva participació en segrestos d’estrangers, inclòs el periodista d’EL PERIÓDICO Marc Marginedas, així com Javier Espinosa i Ricardo García Vilanova, que van estar captius prop de sis mesos entre el 2013 i el 2014. Marginedas, Espinosa i García Vilanova van compartir captiveri amb els periodistes nord-americans James Foley i Steven Sotloff i els treballadors humanitaris Kayla Mueller i Peter Kassig, que van ser executats per l’EI.

L’FBI  ha elaborat plans acurats per transportar els dos membres de l’EI als EUA, on seran jutjats pels segrestos i morts de diversos nord-americans.

Quartet de terroristes

Els ostatges van acordar denominar el grup de capturadors amb el nom de «Beatles», pel seu accent britànic, per parlar-ne sense que els segrestadors n’entenguessin les referències. Les autoritats nord-americanes i britàniques han vinculat el grup amb 27 assassinats. Kotey i Elsheikh han admès la seva participació en el segrest, violació sexual i mort de Mueller, el 2015.

En un vídeo obtingut per la cadena de televisió nord-americana NBC, els dos individus també van admetre haver pegat a Foley, a qui el capitost dels ‘Beatles’, Mohammed Emwazi, va assestar una pallissa brutal davant la càmera el 2014. Foley va ser un dels ostatges decapitats, a més de Sotloff, Kassig i els britànics David Haines i Alan Henning.

Un va morir i un altre compleix condemna

D’acord amb fonts nord-americanes, Emwazi va morir en un atac amb míssils Hellfire disparats el 2015 des d’un dron operat per la CIA. El quart membre dels Beatles, Aine Lesley Davis, va ser sentenciat a Turquia el 2017 a set anys i mig de presó.

Notícies relacionades

El Departament de Justícia dels EUA ha gestionat el trasllat dels dos sospitosos per enjudiciar-los a Virginia, però el tràmit s’ha demorat perquè la mare d’un dels acusats va iniciar una querella relacionada amb proves que tenen les autoritats britàniques i que es consideren crucials en el cas de Kotey i Elsheik. La dona va qüestionar la legalitat de la cooperació del Govern britànic amb el nord-americà.

Al març, el Tribunal Suprem de Justícia britànic va vedar la cooperació amb els EUA i, després d’una gestió a l’agost del secretari de Justícia nord-americà, William Barr, que va prometre que si els sospitosos són declarats culpables no se’ls aplicarà la pena de mort, el tribunal suprem britànic va canviar d’opinió i va començar l’intercanvi d’evidències.